MAKALELER / Güneş Hava Isıtma Kolektörleri İle Isıtma, Havalandırma





Güneş Hava Isıtma Kolektörleri İle Isıtma, Havalandırma:

1--Güneş hava ısıtıcı kolektörleri, HVAC sisteminin önüne kurulur. Dış ortam havası ilk önce bu ünitelere alınır ve ön ısıtmaya tabi tutulur. Güneşin verimine göre 15 ila 30 derecelik ısı yükselmesi sağlayarak HVAC sistemine verilen hava ile sistem çok daha az enerji kullanarak çalışır.

 

1.1--%80’e varan enerji tasarrufu sağlama olanağı veren bu sistemler, yaz aylarında ise geceleri pasif soğutma yaparak ortamın belli bir süre daha serin kalmasını ve havasının temizlenmesini sağlar.

 

2-- Güneş Hava Kollektörlerinin Çeşitleri

 

2.1--Güneş hava kolektörleri genel olarak üç guruba ayrılmaktadır.

 

1- Küçük ortamlar için kolektörler-3 m2’ye kadar olanlar, yaklaşık 80-100 m2 alan ısıtabilir ve havalandırabilir.

 

2- Büyük ortamlar için ön ısıtma kolektörleri HVAC sistemlerinin önüne seri ve paralel bağlanabilen 2 m3’lük ünitelerdir.Ductsox esnek plastik havalandırma boru sistemleri ile uygun farklı uygulamalar da yapılabilir.

 

3- Duvar tipi güneş hava kolektörleri-Güneşi tam alan büyük yüzeyler kaplanarak büyük ölçüde ısıtma ve havalandırma yapılabilir. Emici fanlar ısıtılan havayı HVAC önüne veya ortama taşır.

 

4--Tüm bu sistemlerin doğru kurulumu ve açılandırılması çok önemlidir. Güneşin yaz ve kış açılarının farklılıkları,sistemlerin verimsiz çalışmasına neden olmaktadır

 

Kaynak: Mühendis Ve Makina Güncel-Eylül 202-Güneş Hava Isıtma Kolektörleri İle Isıtma, Havalandırma Ve Nem Alma-- Altan Denizsel1




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.