MAKALELER / Güneş Enerjili Sıcak Su Üretim Kapasiteleri-Ülkeler-2016





Güneş Enerjili Sıcak Su Üretim Kapasiteleri-Ülkeler-2016:

 

1-- Güneş Enerjili Sıcak Su Üretim Kapasiteleri-Ülkeler-2016

Çin…………………..324506 MW

ABD………………...17565 MW

Türkiye……………..14933 MW

Almanya……………13535 MW

Brezilya…………….9555 MW

Hindistan…………..6673 MW

Avustralya………...6181 MW

Avusturya…………3645 MW

İsrail………………3244 MW

Yunanistan……….3148 MW

 

2—Güneş enerjisinin en yaygın ısıl uygulamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

2-- Sıcak su elde etmek sistemleri,

2-- Kapalı hacim ısıtma sistemleri,

3-- Buhar üretimi ve buhar ile elektrik üretim sistemleri,

4-- Güneş enerjisi destekli ısı pompası sistemleri,

5--Soğutma uygulamaları,

6-- Su arıtma uygulamaları,

7-- Güneş havuzu uygulamaları,

8-- Fotovoltaik panellerle beraber ısı enerjisi

 

2.1-- Güneş enerjili sıcak su sistemleri temel olarak bir sıcak su depolama tankı ve güneş kolektöründen oluşmaktadır.Güneş kolektörü güneş enerjisi ısı enerjisine dönüştürüp içerisinden akan ısı transferi akışkanına su ısı enerjisini aktaran ekipmandır.

 

2.1.1--Güneş enerjili su ısıtma sistemlerinde kullanılan kolektörler üçe ayrılmaktadır:

1. Camlı düzlemsel güneş kolektörleri,

2. Vakum tüplü güneş kolektörleri,

3. Camsız güneş kolektörleri.

 

3-- Dünya genelinde güneş enerjili ısıtma sistemlerinde kullanılan su ve hava kolektörlerinin 2016 yılı itibari ile toplam kapasitesi 410 GWth olarak tahmin edilmektedir.Bu kapasitenin %99’luk kısmını sıcak su üretim kolektörleri kapsamaktadır. Belirtilen kapasite yaklaşık 583 milyon m2 su kolektörü, 2,4 milyon m2 hava kolektörü ile sağlanmaktadır.

 

3.1--Güneş kolektörleri dünya genelinde vakum tüplü güneş kolektörü yaygın bir kullanıma sahip olmasına rağmen, Avrupa’da düzlemsel güneş kolektörlerinin yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

 

4-- 2016 yılı sonu itibariyle dünyada güneş enerjili sıcak üretiminde ilk 10 ülke ve bu ülkelerin kapasiteleri görülmektedir. Ülkemiz Çin ve Amerika’dan sonra sahip olduğu 14.933 GWth ile üçüncü sıradadır.

 

4.1—Ülkemizin üretim kapasitesi dünya genelinde güneş enerjisinden su elde etme sistemlerinde toplam kapasitenin yaklaşık %3’ü civarındadır. 2014 yılı sonu verilerine göre ülkemiz 4. sırada yer almaktaydı.

 

5-- Güneş enerjisinin ısıl uygulamalarında en yaygın kullanılan depolama sistemi sıcak su tanklarıdır. Sıcak su tanklarının çok sayıda türü ve uygulama şekli bulunmaktadır.

 

5.1--Sıcak su tanklarının bünyesinde ısı değiştiricisi olup olmaması

ve ısı değiştiricisinin türüne göre dört gruba ayrılmaktadır.

Bunlar;

- Plakalı ısı değiştiricisine sahip sıcak su tankları,

- Mantolu sıcak su tankları,

- Serpantinli sıcak su tankları ve

- Isı değiştiricisi dışarıdan bulunan sıcak su tanklarıdır

 

6-- Türkiye'de 2012’ye kadar sadece düzlemsel güneş kollektörünün üretimi mevcuttu. 2012'de vakum tüplü kollektörlerin yerli üretimi başladı. Türkiye'de halen üç firma vakum tüplü kollektör üretimi yapmaktadır.

 

6.1--Türkiye'ye vakum tüplü kollektörleri (pazarın %25-30’u) Çin’den,sınırlı miktarda düzlemsel güneş kollektörü ithalatı da Almanya’dan gerçekleşmektedir.

 

6.2--Camsız kolektörleri ülkemizde pek kullanılmamaktadır. Camsız güneş kollektörleri genellikle havuz ısıtma sistemlerinde  kullanılmaktadır.Özellikle ABD, Almanya ve Avustralya'da yaygın kullanımı mevcuttur.

 

7--Ülkemizde halihazırda 20 milyon m2 güneş kolektörünün kullanılmakta olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca 8-10 milyon adet depolama tankı bulunmaktadır. Bu sistemlerin ülke ekonomisine ve fosil yakıt tüketimini azaltmaya önemli ölçüde katkısı bulunmaktadır

 

8-- Güneş enerjisinin ısıl uygulamaları geçmişten günümüze yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Gelişen teknoloji ve artan bilgi birikimi sayesinde bu sistemler daha düşük maliyetler ve daha yüksek verim ile işletilebilmektedir.

 

8.1—Ülkemiz hâlihazırda güneş enerjisinin ısıl uygulamalarında hem büyük bir pazar hem de ciddi bir üreticidir.Güneş enerjisi sektöründe yerli üretim, doğalgazın ülke genelinde yaygınlaşması ile gittikçe artan ve fiyatları sürekli olarak daha düşük hale gelen ithal ürünlerin baskısı altındadır. Türkiye'de güneş enerjisinin ısıl  uygulamaları sektörü geçmiş dört-beş yıldan beri sürekli olarak küçülme içindedir. Yerli ürün ve üreticilerin korunması gerekmektedir.

 

Kaynak: Mühendis Ve Makina - Aralık 2018- Güneş Enerjisinden Sıcak Su Elde Etme Yöntemleri ve Bu Yöntemin Türkiye’deki Gelişimi- Doğan Erdemir1, Necdet Altuntop2




Makalenin İzlenme Sayısı : 59

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.