MAKALELER / Güneş Enerjili Akülü Tip Ve Tarımsal Sulama Sistem Elemanları-Bilgi





Güneş Enerjili Akülü Tip Ve Tarımsal Sulama Sistem Elemanları-Bilgi:

 

1--2023 yılından itibaren ülkemizde de 680 W ‘a kadar uluslararası standartlarda ve kalitede güneş panelleri üretilmesi planlanmıştır. Hali hazırda ülkemizde yerli üreticiler tarafından 460 Wp ve 545 Wp olarak halfcut Monokristal güneş panelleri üretilmeye devam etmektedir.

 

2--Off-grid olarak tanımladığımız (akülü) bu sistemlerde batarya seçimi çok önemlidir. Bu sistemlerde kurulum maliyetinin ortalama %40-45 kadarı batarya yatırımı olmakla birlikte en çok sorunlar da bataryalarda yaşanmaktadır.

 

2.1--Solar sistemlerde en çok tercih edilen batarya tipi derin deşarj özellikli jel akülerdir. Bu aküler kapalı tip aküler olmakla beraber bakımsız akülerdir. Genellikle iki yıl garanti verilen bu akülerin ömürleri doğru kullanımlarda dört ila beş yıl arasındadır. Piyasada 20 Ah ve 230 Ah arasında jel aküler bulunmaktadır. En çok tercih edilenler ise 100 Ah ve 200 Ah jel akülerdir.

 

2.2--Gelişen teknolojik şartlarda solar sistemlerde Lityum aküler de üretilmeye ve kullanılmaya başlamıştır. Bu akülerin jel akülere göre daha fazla üstünlükleri vardır. Ortalama altı yıl ( 3000 cycle) ürün garantisi verilen bu aküler jel akülere göre daha hafiftir ve daha hızlı şarj olabilmektedir.

 

2.3--Fakat birim fiyatlar açısından lityum aküler 2022 yılı itibari ile jel akülerden 2,5 – 3 kat oranında daha pahalıdır. İlerleyen yıllarda bu oranın azalacağı ön görülmektedir. Piyasada modüler ve kaset tipinde olan bu aküler genellikle 2,4 kWh – 3,5 kWh ve 5,8 kWh ve katları güçlerde bulunmaktadır.

 

Kaynak: Mühendis Ve Makina Güncel-Temmuz 2022-Güneş Enerjisiyle Akülü Tip Ve Tarımsal Sulama Sistemleri--Ali Sözen1




Makalenin İzlenme Sayısı : 70

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.