MAKALELER / Belediyelerde Stratejik Planlamanın Önceliklendirilmesi





Belediyelerde Stratejik Planlamanın Önceliklendirilmesi:

 

1-- Belediyeler, mevcut kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak şehrin durumunu iyileştirmek ve vatandaşların yaşam kalitelerini arttırmak için çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda, belediyeler uzun vadedeki amaç ve hedeflerini içeren stratejik planlar oluşturmaktadır.

 

1.1--Stratejik planda yer alan hedeflerin önceliklendirilmesi, kaynakların daha etkili bir biçimde kullanılmasını sağlayabilir. Bu bağlamda, bu çalışmada, bir belediyenin stratejik planında bulunan hedeflerin önceliklendirilmesi problemine odaklanılmıştır.Kaynak Çalışmanın ilk aşamasında, stratejik planda yer alan hedeflerin ağırlıklarının belirlenmesi amacıyla bir yamuksal tip-2 bulanık AHP yaklaşımı kullanılmıştır.

 

1.2--İkinci aşamada ise belediyenin sınırlı bütçe altında hangi hedefleri seçmesi ve gerçekleştirmesi gerektiğini belirlemek amacıyla bir kesin çözüm yaklaşımı (matematiksel model) öne sürülmüştür.

 

2--Modeller ve sayısal çalışmalar birçok çıkarımı beraberinde getirmiştir. İlk olarak, hedeflerin ağırlıkları incelendiğinde, son yıllarda sosyal ve çevresel konulara olan duyarlılığın bir getirisi olarak ağırlığı en yüksek olan hedeflerin daha çok sosyal ve çevresel faaliyetlere yönelik hedefler olduğu sonucuna varılmıştır.

 

2.1--Ayrıca, hedeflerin ağırlıkları ile bütçeleri arasında bir ilişkinin olmadığı, düşük bütçe gerektiren fakat ağırlığı yüksek olan hedefler olduğu gibi, yüksek bütçe gerektiren fakat ağırlığı düşük olan hedeflerin de olduğu görülmüştür.

 

3--Son olarak, bünyesinde bulunan faaliyetlerin ağırlıklarının toplamı en fazla olan müdürlüğün Bilgi İşlem Müdürlüğü olması, dijital dönüşüm sürecinin belediyeler için de çok önemli bir süreç olduğunu göstermektedir.

 

4--Bu çalışma gelecekte pek çok farklı yönüyle geliştirilebilir. İlk olarak, öne sürülen matematiksel model belediyelerdeki farklı süreçleri de ele alabilecek şekilde yeni parametreler, karar değişkenleri ya da kısıtlarla yeniden düzenlenebilir.

 

4.1--İkinci olarak, birimler arası koordinasyonu sağlamak amacıyla mevcut modelleri ve hedef ağırlıklarını içeren bir karar destek sistemi öne sürülebilir. Son olarak, ağırlıkların belirlenmesi sürecinde farklı çok ölçütlü karar verme teknikleri (ANP, VIKOR, TOPSIS vs.) veya bulanıklık durumunu farklı şekilde ele alan yaklaşımlar kullanılabilir.

 

5--

Stratejik Amaçlar ve Hedefler Hedef

Sorumlu Birim

Stratejik Amaç 1: Çağdaş, sağlıklı, estetik, erişilebilir dinamik kentsel alanlar oluşturmak

 

1.a: Bölgemizde imar planına dayalı yeni taşıt yollarını açmak ve var olan taşıt yollarını iyileştirmek.

Fen İşleri Md.

1.b: Yaya ulaşımının kalitesini arttırmak için yaya yollarını iyileştirmek ve yeni yaya yolları yapmak.

Fen İşleri Md.

 

1.c: Engelli bireylerin sosyal hayata katılımını sağlayan, becerilerini geliştirici, yeteneklerini ön plana çıkarıcı ve faydalanabilecekleri uygulama atölyeleri kurmak.

Sağlık İşleri Md.

 

1.d: Kentsel analizler üretmek ve sürdürülebilir hale getirmek.

İmar ve Şehircilik Md.

 

1.e: Yeşil alanları günümüz ihtiyaçlarına göre modernize etmek ve arttırmak.

Park ve Bahçeler Md.

 

,1.f: Temiz ve sağlıklı bir kent için toplumsal bilinci arttırmak, atık yönetimi ve geri dönüşümün önemine dikkat çekmek ve sürdürülebilir projeler üretmek.

Çevre Koruma ve Kontrol Md.

 

Stratejik Amaç 2: Sosyal ve kültürel belediyecilik adına sürdürülebilir projeler üretmek

 

2.a: Birleşmiş Milletler 2030 gündemi çerçevesinde küresel hedeflerin uygulamaya geçmesi ve yaygınlaştırılması konusunda bilinçlendirme, eğitim, proje çalışmaları yapmak.

Çevre Koruma ve Kontrol Md.

 

2.b: Bölgemizde yaşayan kadınların ekonomik özgürlüklerini sağlayabilmek ve kaliteli hayat sürdürebilmeleri için üretim noktaları oluşturmak, üretim yapabilmeleri konusunda gerekli donanımları sağlamak.

Kültür ve Sosyal İşler Md.

 

2.c: Bölgemizde yaşayan 3-17 yaş arası çocuklarımızın eğitimi, müzik, sanat, spor ve sağlıkla gelişimlerini desteklemek, kötü alışkanlıklardan korunmalarını sağlamak.

Kültür ve Sosyal İşler Md.

 

2.d: Dünya Sağlık Örgütü VII. Faz üyeliği ile tüm kentte çalışmalar yapmak. Tepebaşı Bölgesi'nin 'Sağlıklı Kent' ölçütlerini DSÖ'ne göre sağlamak ve bu çalışmaları Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ile koordineli yürütmek.

Dış İlişkiler Md.

 

2.e: Kadınlar, çocuklar ve gençler ön planda olmak üzere halkın her kesimine kültürel-sosyal-ekonomik avantajlar sunacak çalışmalar yaparak, istihdamın desteklenmesine yönelik mesleki eğitimler vererek sosyal dengeyi sağlayacak çalışmalar yapmak.

Sosyal Yardım İşleri Md.

 

2.f: Eskişehir'de yaşayan gençleri geleceğe hazırlamak.

Dış İlişkiler Md.

 

Stratejik Amaç 3: Belediyenin yenilikçi, gelir arttırıcı ve tasarrufa yönelik yöntemler uygulaması

3.a: Sürdürülebilir ulaşım sistemleri kurmak, işletmek, yaygınlaştırıcı faaliyetlerde bulunmak.

Bilgi İşlem Md.

 

3.b: E-spor faaliyetleri için uygun koşulları hazırlamak.

Bilgi İşlem Md.

 

3.c: Yenilikçi, gelir arttırıcı ve tasarrufa yönelik yöntemler uygulamak

Temizlik İşleri Md.

 

3.d: Parklarda sulama ve aydınlatma elemanlarını tasarruflu hale getirmek.

Park ve Bahçeler Md.

 

3.e: Ulusal veya uluslararası projeler gerçekleştirmek.

Dış İlişkiler Md.

 

3.f: Enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırıcı uygulamalar yapmak.

Çevre Koruma ve Kontrol Md.

 

6—Yorum:Belediyeler stratejik hedeflerini önceliklendirmeyi bir bilimsel problem çözme tarzında ilgili kişi ve kurumlara yukarıdaki yaklaşımlar çerçevesinde yaptırabilirler.

 

Araştırmacıların Katkısı

Bu çalışma Onur GÖKÇEN, Ayça KARAKUŞ ve Emine Esin BENLİ’nin, Dr. Mehmet ALEGÖZ danışmanlığı altında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nde yaptıkları lisans bitirme tezi temel alınarak yazılmıştır.

 

Kaynak:Endüstri Mühendisliği 32(2), 268-285, 2021-Bir Belediyede Stratejik Planlamanın Önceliklendirilmesi-Onur GÖKÇEN1, Ayça KARAKUŞ1, Emine Esin BENLİ1, Mehmet ALEGÖZ1*-1Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Eskişehir

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.