MAKALELER / Seramik Kaplar-Kaplamalar İle Daha Sağlıklı Yaşam-Gıda Koruma






Seramik Kaplar-Kaplamalar İle Daha Sağlıklı Yaşam-Gıda Koruma:

 

1--Plastik ve Çelik kaplar topraktan yapılan güvecin yerini alamıyor.Bu güveçlerde pişirilen yiyecekler besleyicilik ve özsularını kaybetmiyor.Bu kaplar ticari ve teknik-estetik yeni tasarımlarla ticari anlamda mutfaklarda yerini çok daha fazla almalıdır.

 

2—Çatı Örtüleri:

 

2.1--Her türlü petrol kaynaklı çatı örtüleri yerine güneş ışınımını yansıtan beyaz-krem renkli kiremit çatıları teşvik etmek herhalde daha uygun olacaktır.

 

3—Seramik Borular:

 

3.1--Her yere giren plastik esaslı boruların yerine seramik esaslı-toprak su boruları ve bunların yapıştırma-vidalı fittingsleri için  tesis kurmak ve bunları ticari üretime sokmak,herhalde daha doğal ve sağlıklı olacaktır.İçme suyu şebekelerini bu seramik esaslı borularla değiştirmek sağlığımız açısından herhalde daha uygun olabilir.

 

3.2--Üstelik seramiğin kaynağı olan kil herhalde en ucuz hammaddedir.Plastik kapların içine içme suyu konulduğunda,plastik kabın içme suyuna ne gibi insan sağlığına zararlı olabilecek  kimyasalları saldığı önemli bir konudur.Bu anlamda plastik kap üreticilerini ; içme amaçlı ve pişirme amaçlı kapların kullanımında yeni tasarımlı modern toprak kapların imalatına ve ticaretine  yöneltmek herhalde önemlidir.Düşünün evinizin içine ¾ çaplı yeteri kadar kalın seramik-toprak içme suyu boruları ile döşenmiş.Bu sularda problem herhalde daha az olabilir.

 

4—Seramik Konserve Kaplar:

 

4.1--Saklama ve Depolama amaçlı olarak kullanılan  toprak kaplara konulan şarap-zetinyağı gibi asidik ve bazik bileşikler yapılarını onlarca yıl bozulmadan koruyabiliyor.

 

4.2--Bu anlamda konserve kutuların yerini-turşu-vs için toprak kapların üretimine herhalde bir an önce başlanmalı ve uygulanmalıdır.Bu kaplarla ilgili teknik ve mühendislik problemler rahatlıkla çözülebilir.

 

4.3--Toprak kaplardaki por adı verilen mikro gözeneklere bağlı olarak bu kaplardan dışarı suyun geçmesi engellenirken,hava geçişi olduğu için içindeki malzemeler-besinler(içecek-katı vs) uzun süre bozulmadan korunabiliyor.

 

4.4--Sırlarla kaplanıp-uygun geometrik formlarda cam kaplar gibi vidali kapaklı olarak imal edilebilirler.Ve bunların içindeki malzemelerin,diğer çelik-plastik kaplara göre besin dayanımları deneysel olarak saptanıp-kanıtlanabilir.

 

5—Kısaca tekrar seramiğe geri dönmek gerekir bu anlamda Türkiyede gelişmiş olan seramik kaplama sektörü saklama kapları-boru vs üretimi için araştırma yapabilir. 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 517

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.