MAKALELER / Irakta İş Yapmak İçin Bilgiler





Irakta İş Yapmak İçin Bilgiler:

 

1--Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde Türk yatırımcıların Irak pazarını tanımalarına yönelik önemli ipuçları veriliyor.

 

1--İş planlaması yapım Buna göre Irak'ta iş yapmak isteyen yatırımcıların ilk bilmesi gereken "Irak'ta zaman kavramı ve zamanın kullanımının olması gerekenden uzak olduğu." Türk yatırımcıların randevu zamanları, çalışma saatleri, gecikmeler, iş akışındaki yavaşlık vb. hususları dikkate alarak iş planlaması yapması ve her zaman ihtiyatlı davranması öneriliyor.

 

2--Arapça bilen eleman çalıştırın: İş görüşmelerinde Iraklı muhatabı zorlayıcı satış taktikleri kullanılmamasının önemli altı çiziliyor. Gönderilecek her türlü bilginin Arapçaya çevrilmesinin faydalı olduğu vurgulanıyor. Arapça birkaç cümle konuşabilmenin de memnuniyetle karşılandığı ifade ediliyor.

 

2.1--Irak iş kültüründe kartvizit değişimi yaygın olup, kartvizitin bir yüzünün Arapça olması, Türk firmaların Arapça bilen personel istihdam etmeleri öneriliyor.

 

3--Web siteniz olsun: Dış ticaret firmalarının (özellikle üreticiler) web sayfası sahibi olmalarında fayda görülüyor. Türk firmalarının,web sayfalarında üretim ve ürünleriyle ilgili sahip oldukları uluslararası standart belgelerini (ISO, E, CE, SGS/BV, FDA vs.) ifade etmelerinin imajlarına olumlu katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

 

4--Firmaların ilgilendikleri bölgede; "reklam" ve "acentalık verme" faaliyetlerine ağırlık vermesi de öneriler arasında yer alıyor.

 

5--Iraklı yerel temsilcilerle çalışın: Irak'ta iş yapmak isteyen Türk firmaların Iraklı yerel temsilcilikler, acenteler veya dağıtıcılar ile çalışmaları tavsiye ediliyor. Böylece hem bürokratik engellerin, hem de yapılacak iş görüşmelerinde dil ve kültür engelinin aşılacağı belirtiliyor.

 

6--Ekonomi Bakanlığı'nın internet sayfasından ulaşılabilecek Irak pazarı ile ilgili bilgiler bölümünde yerel temsilcilerin, ihraç ürününün tanıtımında ve kamu veya özel sektör iş fırsatlarının takibinde de oldukça faydalı olacağı vurgulanıyor.

 

7--Iraklı bir avukattan danışmanlık hizmeti alın: Türk iş insanlarına Irakta acentalık/distribütorlük/temsilcilik sözleşmesi imzalamadan önce,Iraklı bir avukatla istişare edilmesi önemle tavsiye ediliyor.Verilecek ticari temsilciliğin,"kapsam alanı" ve "süresi" ile Iraklı firmanın "iç piyasadaki dağıtım ağının ve donanımının" tespit edilmesi en önemli unsurlar olarak ifade ediliyor.

 

8--Tanıtım kanallarına önem verin: Irak pazarına giren firmaların ve ürünlerin sayısı arttıkça, ürünlerin tanıtımı için kullanılan araçlar da gelişiyor.Yerel ve bazı uluslararası Arap televizyon kanalları, reklam ve tanıtım faaliyetleri için etkili kanallar olmakla beraber, şehir merkezlerindeki ilan panoları (billboardlar) da reklam ve tanıtım faaliyetlerinde yaygın biçimde kullanılıyor. Irak'ta düzenlenen uluslararası sektörel fuarlara katılımda aktif pazarlama kapsamında etkili bir tanıtım yolu olarak öneriliyor.

 

9--Ambalaj düzenlemelerine dikkat edin: Irak'a gönderilen kutuların ve sandıkların üzerindeki işaretleme, çıkarılabilir etiketler şeklinde değil, mürekkep ya da boya ile yapılması, ithal edilen konserve ,ürünlerin üretim ve son kullanma tarihlerinin ambalaj üzerinde kabartmalı ya da yazılı şekilde belirtilmesi gerekiyor.

 

9.1--Bilhassa gıda ürünlerinin gümrük kapısından geri dönmemesi veya alıcısı tarafından ihracatçıya iade edilmemesi için, ürünün gümrük kapısına geldiğinde kullanım süresinin (raf ömrünün) en az % 70 oranında devam ediyor olmasına dikkat edilmesi önem taşıyor.

 

10--Navlun fiyatlarının yüksekliğini dikkate alın:

 

11--İlaçların muhteviyatının açıkça belirtilmesi de öneriler arasında yer alıyor. Ürünlerin zararlı ya da yan etkilerini belirten ilgili etiketin Arapça düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Orta Irak'ta yaşanan olumsuz güvenlik koşulları nedeniyle, Irak'a taşımacılık maliyetli bir hale geldiğine dikkat çekilerek, navlunun pahalılığının, vergi etkisine benzer şekilde ürünlerin ülke içindeki satış fiyatlarına da yansıdığı kaydediliyor.

 

12--Gümrük vergisi mevzuatını ayrıntılı olarak öğrenin: Irak'a ithalatta gümrük vergisi oranı genelde % 5 olup, ihracat faturasının CİF bedeli K üzerinden tahsil ediliyor. KDV veya ÖTV uygulaması bulunmuyor. Ancak  2014 Ocak ayında Irak Hükümeti, lüks tüketim sayılabilecek bazı ürünler için gümrük vergi oranlarını değişik oranlarda artırdı. Temel gıda ürünleri, gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Gümrükler Genel İdaresi, Maliye Bakanlığına bağlı bulunuyor. İthalat lisansları Bağdat'ta Ticaret Bakanlığı'nca düzenleniyor.

 

12.1--2011 yılından beri bazı ürünlerin ithalatında "sevkiyat öncesi ürün denetimi" uygulaması yürürlükte bulunuyor. Kuş gribi vakası, Hükümet tarafından hassasiyetle takip ediliyor. Kuş gribi vakasının görüldüğü ülkelerden tavuk ve tavuk ürünleri ithalatı yasaklanıyor. Halihazırda söz konusu yasak bazı ülkelerden ithalata karşı tedbir bağlamında yürürlükte.

 

Kaynak:Para Dergisi-01-07.04.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 61

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.