MAKALELER / Kentlerde Yaşanacak İlçeler-Türkiye





Kentlerde Yaşanacak İlçeler-Türkiye:

 

1--Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi'ndeki ilçeler

 1- İstanbul……………Beşiktaş

2-İstanbul……………Kadıköy

3-Ankara…………….Çankaya

4- İstanbul…………...Şişli

5- Bursa……………..Nilüfer

6- Antalya…………..Muratpaşa

7-İzmir……………...Karşıyaka

8- Eskişehir…………Tepebaşı

9- İstanbul…………..Bakırköy

10-İstanbul………….Maltepe

11- İstanbul…………Üsküdar

12- Ankara………….Yenimahalle

13- İstanbul…………Sarıyer

14- İzmir……………Konak

 

15- İstanbul…………Ataşehir

16-İstanbul………… Ümraniye

17-İstanbul…………. Beyoğlu

18-Eskişehir………..Odunpazarı

19-Kocaeli…………. İzmit

20-İzmir……………. Bornova

21-İstanbul………….Fatih

22-İstanbul………… Avcılar

23-İzmir…………… Gaziemir

24-İstanbul………… Beylikdüzü

25-Ankara…………..Keçiören

26-İstanbul…………Tuzla

27-İzmir…………… Balçova

28-İstanbul………….Çekmeköy

29-İstanbul………….Başakşehir

30-Samsun………….Atakum

 

2--İsani Gelişme Vakfı'nm (İNGEV) yelerde insani gelişmeyi destelemek üzere hazırladığı İnsani Ge- sme Endeksi-İlçeler (İGE-İ) )17 Raporu'nun sonuçları açık- ndı. Bu yılki ana teması Tüketici-İnsana Geçiş'olarak belirlenen rapora göre, Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi kapsamındaki il üç il- Beşiktaş (İstanbul), Kadıköy (İstanbul) ve Çankaya (Ankara) oldu.

 

2.1--İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 dan bu yana ülkeler düzeyinde yayımlanıyor. Kişi başına düşen gelir,doğumda beklenen yaşam süresi,okur-yazar ve okullaşma oranları dikkate alınarak hesaplanan İnsani Gelişme Endeksi, gelirin yanında itim ve sağlık verileriyle insani gelişmeyi ölçmeyi ve ülkeleri karşılaştırmayı amaçlıyor

 

2.2--İGE-İ Endeksi'nde ilçeler Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme olmak üzere 4 ana kümede toplanıyor. 2017 raporunda Çok Yüksek İnsani Gelişme bölgesinde 30 ilçe yer alırken, 18 ilçenin bu grupta yer aldığı 2016 çalışma-sına göre değişiklikler gözlendi.

 

2.2.1--Çalışmaya göre, Çok Yüksek İnsani Gelişme Bölgesi kapsamındaki ilk üç ilçe Beşiktaş (İstanbul), Kadıköy (İstanbul) ve Çankaya (Ankara) olarak sıralandı.

 

2.3--Toplam İnsani Gelişme Endeksinin yanı sıra çalışmada 8 alt endeks de yer aldı. Toplam sonuçları oluşturan İnsani Gelişme Endeksinin yanı sıra yerel yönetim faaliyetlerinin yönlendirilmesinde önem taşıyan 8 alt endeks, Yönetişim ve Saydamlık, Sosyal Kapsama, Ekonomik Durum, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam ve Çevresel Performans başlıkları altında toplandı

 

Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.