MAKALELER / Kent Tarımı-Dikey Tarımla Günde 3 Tonluk Marul Üretimi





Kent Tarımı-Dikey Tarımla Günde 3 Tonluk Marul Üretimi:

 

1--Japon firması Spread dikey tarımda dünyanın en ileri gelen şirketlerinden. Firma 2007'den beri Kyoto'daki tesislerinde dikey tarım yapıyor. Firmanın ürettiği marullar Japonya'da 2 bin 200 markette satılıyor. Spread mart ayında yıl sonuna kadar yeni tesisinin tamamlanacağını açıkladı.

 

2--Yeni tesisinde sulama ve toplama tamamen makinalar tarafından yapılacak.11 dönümlük arazide kurulacak tesiste günde 3 ton marul üretilecek.

 

3--Firmadan yapılan açıklamada otomizasyonla işçi maliyetlerinin % 50, gelişen teknoloji sayesinde de aydınlatma masrafının % 30 düşürüşleceği açıklandı.

 

4—Öte yandan ÇİN'İN hızla büyüyen ekonomisi, şehirlerde hızlı bir nüfus artışına ve tarım topraklarının azalmasına yol açtı. Bu da gıda arzını her geçen gün daha zor hale geliyor.

 

4.1--Buna çözüm bulmak için Sasaki Associates isimli bir firma 25 katlı bir dikey tarım tesisi kuracak. Yapımına bu yıl başlanacak binada ilk aşamada ıspanak ve marul yetiştirilecek.

 

Kaynak:Akşam Gazetesi

 

2--Francisco'da bir kent tarım tesisi bulunan ve İkincisini bu yıl Seattle'da açmaya hazırlanan ABD merkezli Plenty isimli kentsel tarım şirketi, Çin'in büyük bir pazar olduğunu düşünüyor. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve Japon teknoloji şirketi SoftBank tarafından fonlanan Plenty'nin CEO'su Matt Barnard, Çin'in en az 300 kent çiftliğine ihtiyacı olduğunu belirterek, büyüyen Çin endüstrisinin toprağı ağır metal ve böcek ilacına boğduğunu savunuyor.

 

2.1--Plenty, Pekin,Şanghay ve Şenzhen'de projelerini yerel yönetimlere, restoranlara ve süpermarketlere tanıtıyor.Japonya'da 2006'dan bu yana topraksız, LED ışığıyla marul yetiştiren Kyoto'daki Spread isimli firma 200'ü aşkın kent çiftliğinde günde 20 binden fazla marul topluyor. Kyoto'da geçen yıl ikinci çiftliğini açan Spread iki çiftlikte toplam 50 bin marul üretmeyi hedefliyor.

 

2.1.1--Spread'i diğer dikey tarım şirketlerinden farklı kılansa, dünyada birkaç yerde bulunan tam otonom çiftliklere sahip olması. Tohumların ekilmesi, suya yerleştirilmesi ve hasat işi yapay zekalı robotlar tarafından gerçekleştiriliyor. Spread,otomasyonun iş gücü giderlerini % 50 düşürdüğünü, öte yandan karlılığı artırdığını bildiriyor.

 

2.2—Bu konuda çalışan bir firma yetkilisi “İsterse bir otel, bodrum katındaki bir alanı LED ışıklarıyla beslenen bir sebze çiftliğine dönüştürebilir. İzbe, karanlık bir yer olması bizim için fark etmiyor.

 

2.3—Öte yandan Arap Birliği'ne üye beş ülkenin, aralarında gıdanın da bulunduğu bazı ürünlerin ihracatını durdurduğu Katar, kendi kendine yetebilmek için kent tarımı yöntemlerinden yardım alıyor.

 

2.3.1--Dünyanın en büyük kentsel tarım şirketlerinden Aerofarms'ın baktığını belirterek, yerel işadamlarıyla işbirliğine gitmek istediklerini açıkladı. Doha Haber Ajansı ise, "Katar'ın bağımsız gıda üretiminde uzun soluklu projelerle ilgilendiğini, dikey tarımdan elde edilen ürün fiyatlarının makul olması halinde dikey tarımın Katar'da uygulanmaya başlayabileceği" yorumunu yaptı.

 

2.4--Henry Gordon-Smith, dikey tarımın maliyetinin minimum 50 bin dolar olduğunu söylüyor

 

Kaynak:Para Dergisi-8-14.04.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.