MAKALELER / Gıda-Raf Ömrünü Artıran Çözümler-Ozonlama





Gıda-Raf Ömrünü Artıran Çözümler-Ozonlama:

 

1--Ozonlama Tekniğinde Yeni Buluşlar:

 

1.1--Çabuk bozunan tüm ürün ambalajlarında halen ‘ozonlama yöntemi’ kullanılıyor.

 

1.2--Ozonla saklamak uzun zamandır bilinen bir yöntem olmasına rağmen özellikle meyve ve sebzelerin tazeliklerini koruması amacıyla daha yeni tekniklerin ortaya çıktığı bir alan.

 

1.3--Uygulama yakın gelecekte yalnız konserve ve dondurulmuş gıdaları değil, teze sebze ve meyveleri de içine alacak gibi görünüyor.

 

1.4--Ozonlama tekniğiyle gıda paketleme çalışmaları daha çok İngiltere’de yoğunlaşmış durumda. Amerika’da da oldukça özgün çalışmalar var. Patente bağlanan buluş sayısı şimdiden 25’i geçmiş.

 

1.5--Ozonlama aynı zamanda meyve ve sebze yetiştiriciliğinde pestisit kalıntılarını da yok ediyor.

 

1.6--İleride kimi zararlı kimyasallar yerine ozon tekniğiyle meyve ve sebzeler rahatça ilaçlanabilecek.

 

1.7--Ürünler üzerindeki pestisit kalıntılarını risk olmaktan çıkarken bu yeni nesil ozonlama tekniği sayesinde meyve ve sebzeler ilk günkü tazeliğiyle paketlenip pazara sunuluyor.

 

1.8--Ozonla muamele edilmiş ambalajlarda uzun süre mikroorganizma ürememesi ise tekniğin en büyük avantajı.

1.9--Ozon bilhassa domates, erik, üzüm ve çilek gibi ürünleri çürümekten koruyor, uzun zaman muhafaza edilmesini sağlıyor.

 

1.10--Görünen o ki hasar ve bulaşma sonucu ‘enzimatik riskleri’ de önleyen yeni nesil ozonlama yöntemi yakın bir gelecekte daha geniş alanlarda kullanılabilecek.

 

1.10.1--Örneğin ozonla takviye edilmiş depolar bundan böyle meyve ve sebze stoklamasında en ilginç alternatiflerden biri.

 

1.11--Narenciye çeşitleri ve bilhassa limon için kullanılan geleneksel depolama yöntemlerine gerek kalmayacak. (Ülkemizde ‘yatak’ tabir edilen limonlar halen Ürgüp civarındaki tüf kayalıkların içine oyulmuş mağaralarda saklanıyor.).Öyle görünüyor ki ozonlama tekniğindeki yeni gelişmeler 2015’ten sonra yepyeni alt sektörlerin doğmasına yol açacak.

 

1.12--En büyük devrim ise et sektöründe yaşanacak. Yeni nesil ozonlama tekniği etin dokusu içine nüfuz ediyor insan sağlığı açısından da ‘toksik etki’ yaratmıyor.

 

1.12.1--Böylece gıda endüstrisinin proses safhasında kimyasal katkılara pek gerek kalmayacak.

 

1.13--Konuyla ilgili en ilginç çalışma sebzeler için hazırlanmış ‘ozon banyosu’ (ozone fruit vegetable washer) sistemleri...

 

1.14--Konu üzerinde araştırma yapmak isteyenler internet üzerinden ‘ozone and food industry’ tanımıyla arama yaparak ozonlama konusundaki yeni gelişmeleri takip edebilirler.

 

Kaynak:Para Dergisi-5-11.06.2011




Makalenin İzlenme Sayısı : 55

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.