MAKALELER / Atla Terapi





Atla Terapi:

 

1--Türkiye’de toplam altı tane Atla Terapi Merkezi var. Bunlar İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Bursa, Şanlıurfa ve Adana’da. Yedinci merkez ise yakın zamanda Elazığ’da hizmete girecek. Hedef, Türkiye’deki dokuz hipodroma bu hizmeti taşımak.

 

1.1--Eği¬timlere katılan çocukların yaş aralığı 2-14 arasında.Serebral palsi, muskuler distrofi, down sendromu, otizm, amputasyon cerrahisi geçirmiş hastalar, çocuk felci, inme, multipl skleroz (MS), ruhsal ve fiziksel bozukluğu olan çocuklar terapatik seanslara katılabiliyor.

 

1.2--Engelli çocuklara şifa olması amacıyla hayata geçirilen merkezlerde verilen hizmetler ücretsiz. Doktor veya fizyoterapistler tarafından ata binebilir raporu verilen, maksimum 65 kg ağırlığındaki çocuklar, merkezlerden yararlanabiliyor.

 

2--Atla terapinin engelli çocuklar üzerinde sağladığı etki oldukça fazla. Terapiler, özellikle engelli bireylerde, atm vücut ısısı, yürüyüşündeki dinamik ve ritmik hareketler, birçok sistem ve duyunun uyarılmasını sağlıyor. Ayrıca denge, koordinasyon, duruş kontrolü, ince motorik gelişimlerinin sağlanması, konuşmanın uyarılması ve iletişim becerilerinin artması gibi olumlu etkileri de var.

 

3--Atla Terapi Merkezleri’nde 2017 sonuna kadar 2 bin 348 çocuğa, 27 bin 812 kez terapatik biniş yaptırılmış. Merkeze, tekerlekli sandalyeyle gelip yürümeye başlayan, travmaya bağlı olarak terapiden sonra konuşmaya başlayan çocuklar var.

 

3.1--Eğitimler her çocuğa göre özel olarak programlanıyor. Bir terapi seansı maksimum 20 dakika sürüyor. Doktor raporuna göre ata binmesi uygun görülen çocuklar 10 seans terapi alabiliyor. Doktorları tarafından gelişim gösterdiği tespit edilen çocuklar tekrar terapi görebiliyor.. Bir merkez günde maksimum 120 çocuk kabul edebiliyor. Terapi için özel eğitimli 19 at bulunuyor.

 

3.2--Atla. Terapi Merkezleri’nde psikolog koordinatörlüğünde, fizyoterapistler, binicilik eğitmenleri ve yan yürüyücüler olmak üzere toplam 47 kişi çalışıyor. “Atla terapi yöntemi uyum becerisi ve grup aktivitesi olması nedeniyle kendini iyi hissetme duygusu verir” diyen Apranti Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı ve Psikolog Bercis Merdanoğlu, çocuklarda güven duygusu geliştirdiğini ve öz disiplinin geliştirilmesine yardımcı olduğunu söylüyor.

 

3.2.1--Merdanoğlu, atla terapinin çocuklar ve aileler üzerindeki etkisi hakkında şunları anlatıyor:

“Çocukların dış dünyaya ve kendi hayatlarına olan ilgisi artar, risk alma kabiliyetleri gelişir, sabır gelişimine fayda sağlar. Engelli çocukların rehabilite olmalarına, yaşamdan daha çok keyif almalarına, sosyalleşmelerine, kaliteli zaman geçirmelerine fırsat veren bu yöntem, hem çocuklarda hem de ailelerde mental ve duygusal olarak rahatlama sağlar

 

4.1--Serebral palsi hastası olan Nisan Önder'in annesi Sibel Önder terapi sürecini şöyle anlatıyor:

"Nisan hayvanlardan çok korkan bir çocuktu. Hiçbir hayvana dokunamazdı. Atla terapinin ilk seansında ata çok zor yaklaştırdık ve üzerinde bir dakika zor tutabildik. Ama seanslara devam ettik. İki yılın ardından artık her ata bindiğinde, üzerinde daha da fazla kalmak istiyor. Her bindiği atı seviyor ve okşuyor.

 

4.1.1--Atla Terapi Merkezi, özel çocuklarımızı götürebileceğimiz sosyal bir aktivite. Terapilerden sonra Nisan'ın fiziksel olarak dengesine daha çok hakim olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca kalça kemiği ve eklem yapılarının daha iyiye gittiğini gözlemliyorum. Daha dik oturabiliyor.

 

4.2--13 yaşında serebral palsi hastası Selin Öztürk'ün annesi I Eda Öztürk, kızının terapi sürecindeki gelişimini şu sözlerle özetliyor:Seanslardan sonra yol kat ettik. İlk günlerde at üzerinde Selin'i iki kişi tutuyordu. Şu anda sözlü komutlarla gövdesini düzeltip dik durabiliyor. Atın yanında bir kişi varken ya da desteksiz şekilde binebiliyor. Gövdesinin güçlenmesi bizim sosyal yaşantımızda da hareket kabiliyetimizi arttırdı. Evde veya dışarıda, tek başına desteksiz dik oturabiliyor."

 

Kaynak:Para Dergisi-08-14.04.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 79

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.