MAKALELER / Kahvede Akrilamid Seviyesi Ne Durumda





Kahvede Akrilamid Seviyesi Ne Durumda:

 

1--Yiyeceklerde pişirme sonucunda doğal yollardan oluşan kimyasal bileşendir

Besin maddesi pişirme, kızartma, fırınlama gibi yüksek sıcaklık gerektiren işlemlerde de ortaya çıkabilir.

 

2--Akrilamid, her zaman için az ya da çok besin maddelerinde olmuştur. Fakat bu, 2002’de isveçli bilim adamları ortaya çıkarmadan bilinmiyordu. 120 santigrat derece üzerinde işlem gören her besinde, bazı şeker ve amino asitlerin kimyasal reaksiyonlarıyla oluşur.

 

3--Kahve de, çekirdekleri kavrulduğu için kaynatmak, buharda ya da mikrodalgada pişirmek tehlike arz etmiyor. Ekmekte, tahıl ürünlerinde, özellikle tost yaparken, akrilamid varlığından emin olabilirsiniz. Bu madde, süt ürünlerinde, et ve balıkta oluşmuyor.

 

4--ABD’de 2016’dan itibaren bazı sektörlere, ürünlerinde akrilamid seviyesini düşürmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. Ancak bu konuda herhangi bir yasa çıkarılmadığı gibi bir düzenlemede yapılmadı.

 

4.1-- Kahve bir yana, akrilamid patateste, krakerlerde, kurabiyede, kahvaltı gevreklerinde, konserve siyah zeytinde bile ola-biliyor. Kaliforniya’da faaliyet gösteren fast food restoranlar, 2007’den beri patates kızartması için akrilamid uyarısında bulunuyor.

 

4.1--Bu mesele neden Kaliforniya’dan çıktı? Çünkü ülkenin en çok kahve tüketilen eyaleti burası. Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, Amerikalıların % 62’si her gün kahve içiyor. Kaliforniya eyaletinin kansere neden olan bir kimyasallar listesi var. Bu listede “akrilamid” de bulunuyor. Bu madde, kahve çekirdekleri kavrulunca ortaya çıkıyormuş. Dolayısıyla içtiğiniz kahvenin içinde de bu madde bulunuyor.

 

4.2--Bütün bunlar, avukat Raphael Metzger’in araştırmalarının sonucu. Kendini kamu sağlığına adamış olan bu avukat, sekiz yıllık çalışması sonucunda, kahvede akrilamid maddesinin insan sağlığına zarar verecek seviyede olduğunu belirlemiş.

 

5--Aslında kahvede akrilamid olduğu gerçeği, yeni bir şey değü. Tartışılan konu, bu maddenin düşük mü yoksa yüksek seviyede mi olduğu. Kahve servisi yapan dükkanlar bir şey söylemiyor ve mahkemenin nihai kararını beklediklerini ifade ediyor.

 

5.1--Ulusal Kahve Derneği Başkanı William Murray, “Kahve, çok sağlıklı bir içecek olduğunu her zaman kanıtlamıştır” diyor.

 

6--Kahve, hakkında en çok inceleme yapılan ürünlerden. Son analizler, kahvenin uzun bir yaşama katkısı olduğunu, kalp hastalıkları, diyabet, Alzheimer ve MS hastalığı olarak da bilinen multiple sclerosis gibi hastalıklara hatta prostat kanserine karşı bile koruyucu etkisi bulunduğunu gösteriyor.

 

6.1--Dünya Sağlık Teşkilatı da çok sıcak içilen içeceklerin sağlığa zararlı olduğunu kabul ediyor ama kahvenin akrilamid seviyesi konusunda herhangi bir açıklamada bulunmuyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-14.04.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 50

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.