MAKALELER / Denizcilik Endüstrisi Bilgisi





Denizcilik Endüstrisi Bilgisi:

 

1--Gemiler, dünya ticaretinin % 90'ını taşırlar.

 

2--2016'da denizyoluyla 15 milyar ton kargo taşınmış, 600 milyar dolarlık taşıma ücreti tahsil edilmiştir.

 

3--Beş tür yük taşıma gemisi vardır: Genel kargo gemileri, dökme yük gemileri, balıkçı gemileri, konteyner gemileri ve tankerler.

 

4--Bir konteyner gemisinin makineleri, bin otomobilin motor gücüne eşittir. Ama buna karşılık, saatte en fazla 26.5 mil hızla gidebilirler. Bu da saatte 42.4 km eder.

 

5--Konteyner taşımacılığı Amerikalı kamyon nakliyatçısı Malcolm McLean tarafından 1955'te icat edilmiştir.Böylece deniz ticaret hacmi, üç kat artmış, malların da yüzde 95 oranında güvenliği sağlanmıştır.

 

6--Dalgalı denizlerde konteynerler denize düşebilir. Kapalı olduklarından batmazlar. Fakat su seviyesinde yüzerler. Bu da yelkenli tekneler için tehlike arz eder.

 

7--En büyük gemi filosuna sahip ülkeler, Yunanistan, Almanya ve Japonya'dır. Yunanistan, deniz taşımacılığında % 16'lık paya sahiptir. Dünya denizcilerinin üçte birini de Filipinliler oluşturur.

 

8--Denizciler ketumdur. Çok iyi sır saklarlar. Örneğin Yunanlı Armatörler Birliği'nin kaç üyesi olduğunu hiç kimse bilmez.

 

9--Bütün dünyada 1.5 milyon kişi, denizcilik endüstrisinde

çalışır. Ancak bunların % 33'ü, günlerce yakınlarıyla ya da arkadaşlarıyla iletişim kurma imkanına sahip olmaz.

 

10--Dünyanın öbür ucundan gemiyle ithal edilen bir kutu içeceğin nakliye masrafı, sadece 1 cent'tir. Deniz nakliyatı o kadar ucuzdur ki, İngilizler tonlarca morina balığını 18 bin km uzaklıktaki Çin'e kesilmeye gönderir ve filetosu çıkarılmış balıkları yine İngiltere'ye getirir. Bu maliyet, İngiltere'de balık işlemek için gerekli iş gücünden çok daha ucuzdur.

 

11—Bu anda, dünyada 20 milyon konteyner hareket halindedir. Bunun sadece yüzde 2-10 kadarı gümrüklerde kontrol edilmektedir.

 

12--Ne yazık ki her yıl iki binden fazla denizci denizlerde hayatını kaybeder; gerek doğal sebeplerden gerekse de kazalar nedeniyle. Günde ortalama iki gemi ya batar ya kullanılmaz hale gelir ya da eskiliğinden dolayı seferden çekilir. Bunlara rağmen deniz taşımacılığı en güvenli yoldur.

 

Kaynak:Para Dergisi-01-07.04.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 81

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.