MAKALELER / Uzun Yaşam-Az yiyenler daha uzun yaşıyor





Uzun Yaşam-Az yiyenler daha uzun yaşıyor

 

 1--Pennington Biyotıp Araştırma Merkezi’nde Leanne Redman ile çalışan ekibin araştırmasına ka¬tılan normal kilolu ve biraz fazla kilolu sağlıklı katılımcılar günlük kalori miktarlarını ortalama olarak yüzde on beş azaltmışlar.

 

1.1--Zayıf insanların bile düşürülen kalori miktarından fayda gördüklerini tespit ettik diyor Redman. Az yemenin sağlıklı olduğu daha önceleri balıklarda, sineklerde, solucanlarda, farelerde ve köpeklerde kanıtlanmıştı, son araştırma aynı sonucun insanlar için de geçerli olduğunu gösterdi.

 

1.2--Araştırmacıların Celi Metabolism dergisinde anlattıklarına göre düşük kalorili beslenme metabolizmayı yavaşlatıyor ve daha verimli çalışmasına yol açıyor. Bu da hücreler ve organlar üzerinde olumlu etki yapıyor. Enerjinin daha verimli değerlendirilmesi, daha az oksijen radikalinin oluşmasına yol açıyor.

 

1.2.1--Bu şekilde hücrenin diğer görevleri için örneğin onarım mekanizmaları için daha fazla enerji kalıyor. Dahası hücreler ensüline karşı daha duyarlı hale geliyorlar diyor Graz Üniversite- si’nden Sebastian Hofer.

 

1.2.2--Amerikalı bilim insanlarına göre düşük kalorili beslenme sağlımıza iyi geldiği gibi ömrümüzü de uzatıyor.

 

2--Son araştırma Redman’ın düşük kalori aliminin organizma üzerindeki etkisiyle ilgili ilk araştırması da değil. Araştırmacı 2016 yılında düşük kalorili beslenmeyle örneğin kemik eri-mesi, düzensiz regl veya kansızlık gibi olumsuz etkiler yapıp, yapmayacağını incelemiş ve düşük kalorili beslenmenin olumlu etki yaptığını göstermişti.

 

2.1--Araştırmaya katılan yaşları 20 ila 50 ara-sında değişen kişiler kendilerini daha iyi his-sediyor, daha iyi yaşam kalitesine, daha fazla enerjiye ve daha yüksek bir libido değerine sahiptiler.

 

2.2--Katılımcıların moral bulmaları ortalama olarak dokuz kilo zayıflamalarıyla da ilgili olabilir diyor uzmanlar. Bu kadar kiloyu bir yıl içinde veren katılımcıların ağırlıkları araştırmadan sonra da sabit kalmış.

 

3—Yorum:Enerjik olmak ve dinç kalmak için sağlıklı beslenmenin temelinde yemekten doymadan yani aç kalmak-gece yatarken çorba vs yiyip uyumak-sabah hafif yemek-ağırlıklı olarka mevsiminde sebze/meyve ağırlıklı vede zeytinyağı ağırlıklı akdeniz diyeti ile beslenmek önemli.

 

Kaynak:HBT-S:106-6.04.2018--Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of //- ving and Oxidative Damage Theories of Aging, Celi Me-tabolism, 22.03.2018. 




Makalenin İzlenme Sayısı : 56

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.