MAKALELER / Görme Engelli ler İçin 12 Dilde Konuşan Baston





Görme Engelli ler İçin 12 Dilde Konuşan Baston:

 

1--Bilgisayar mühendisi Serkan Erol'un yazılımını ve elektronik kart tasarım-larını hazırladığı ve Denizli Tekno- park içindeki elektronik ürün firması Camart Ar-Ge'nin ürettiği baston, görmeyenleri için ilk 12 dilde konuşa-rak sesli uyarıyor. Mayıs ayı itibariyle satışa çıkarılacak ürüne epttavm. com üzerinden ulaşılabilecek.

 

2--Erol, hibe, fon, yatırımcı desteği al-madan kendi öz sermayeleri ile ürettikleri ve akıllı telefonlara yüklenen yazılımı ile şu an sadece Android üzerinden çalışan GİE’nin iPhone ve akıllı kol saati ile kullanılmasına yönelik geliştirmeleri sürdürdüklerini söyledi.

 

2.1--Bastonun, cep telefonundan kulaklık ya da hoparlör vasıtasıyla sesi dışarıya vererek çalıştırılabildiğini anlatan Erol, "GİE, bir yıl içerisinde kırılırsa bir defaya mahsus ücretsiz değiştirilebilecek. İki yıl boyunca da herhangi bir teknik arızada ya da teknik güncelleme yapıldığında yenisi ile ücretsiz değiştirilecek" dedi.

 

3--Serkan Erol, ürünün özelliklerini şöyle anlattı: "Dünyada ve ülkemizde akıllı bastonlar engelleri sadece titreşim yolu ile ve tek yönden bildiriyor. Titreşim daha çok sağırlar için kullanılan bir yöntemdir. Ancak engelin nereden geldiğini belirtmeyen sadece titreşen bir sistem engelli bireyde karmaşaya, paniğe yol açacaktır.

 

3.1--Biz ise programı tamamen sesli uyaran sistem olarak tasarladık. Özel şifreleme özelliği ne-deniyle baston çalınırsa hiçbir şekilde kullanılamıyor. Algılama sürelerini kullanıcı kendi belirleyebiliyor. Sistem altta bulunan engelin yukarıya mı aşağıya mı olduğunu uyarıyor. Acil arama listesi de bulunan GİE, 9 cm yüksekliğinde, 5 cm genişliğinde. Kırılarak açılıp kapanır özelliğe sahip ve dörde katlanabiliyor. Ağırlığı da 200 gr. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Macarca, Çince, Romence, Arapça, Rusça, İspanyolca, İtalyanca ve Farsça olmak üzere 12 dilde çalışabiliyor."

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-İsmail Toksoy




Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.