MAKALELER / Astım-Mide Bakterisi Astımdan Mı Koruyor





Astım-Mide Bakterisi Astımdan Mı Koruyor:

 

1--İsviçreli ve Alman bilim insanları Helicobacter pylori olarak bilinen mide bakteri-sinin alerjiye bağlı astımı kesin bir şekilde önlendiğini buldular.

 

1.1--Doğumdan hemen sonra bu bakteriyle aşılanan fareler çok güçlü astım tetikleyicilerine karşı bile neredeyse hiç ya da çok az tepki göstermişler.

 

1.2--Sonuçlar, daha önceleri Helicobacter pylori taşıyıcısı olan gençlerde ve yetişkinlerde astım riskinin çok daha düşük olduğunu gösteren araştırmalarla örtüşmekte. Yeni deneylerler ilk kez bakterinin bağışıklık sisteminin önemli hücrelerini etkilediğini de göstermekte.

 

2--Araştırma sonuçlarını Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlayan tıp uzmanlarının tahminlerine göre söz konusu bakteri dünya genelindeki insanların yarısında bulunmakta.


2.1--Enfeksiyon genelde akut semptomlar göstermese de gastrit, ülser hatta mi de kanserine bile yol açabiliyor. Bu yüzden rahatsızlık vermese de bakteri önlem olarak antibiyotiklerle tedavi edilmekte.

 

3--Zürich ve Mainz Üniversitesi bilim insanları şimdi bakteriyle savaşımın insanlar üzerinde olumsuz etki de yaptığını söylüyorlar. Tahminlere göre astım hastalıklarındaki artış mide bakterisinin yok edilmesiyle bağlantılı.

 

3.1--Bununla birlikte astımdan koruyucu etki sadece mide mikrobunun bedende bulunması halinde kalıcı oluyor. Antibiyotikle tedavi edilen farelerde astıma karşı dirençlik kaybolmuş. Uzmanlar bunu, endüstri ülkelerindeki alerjik astım artışının, yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerle ilgili olduğunu gösteren bir kanıt olarak kabul ediyorlar.

 

Kaynak:CBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 77

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.