MAKALELER / Türbin Uçurtma İle Enerji Üretmek






1--Türbin Uçurtma İle Enerji Üretmek:

 

1--Deneyimli Uçurtma sörfçüleri,rüzgardan aldıkları enerjiyi maksimum kılmak için uçurtmayı aerofil formunda yani 8 harfi biçiminde uçururlar.

 

2--İngiltere de Sussex Üniversitesinden Robotik uzmanı Allsiter Furey ve İnman Harvey tarafından Bu temel dayanağı esas alan  bir algoritma geliştirildi.

 

3--Bu algoritma ile, türbinlere bağlı uçurtmaları bir  bilgisayar yarımıyla 8 m/sn hızla esan rüzgarda  sorunsuz olarak  8 harfi biçiminde uçurtmak mümkün olmuştur.

 

4--Bu algoritmanın  geliştirilebilmesi ; bilgisayar destekli noral ağ yardımıyla sağlanmış olup, farklı 20 farklı yazılım  algoritması içinden 200 aşamalık bir çalışmadan sonra  bu algoritma geliştirilmiştir.



2--Uçurtma Türbinlerde Yapay Zeka İle Sağlanan Yüksek Verim:

 

1--Dünyanın en saygın üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Üniversitesi MIT’de çalışmalarını sürdüren araştırmacı Burak Gözlüklü, Tesla’da Elon Musk’la çalışmış, birbiri ardına patentler almış, uzay ve havacılık alanında yaptığı tasarımlarla adından söz ettirmiş bir genç.

 

2--Rüzgar tribünlerinin doyum noktasına ulaştığı bir büyüklük var. Çünkü çok büyük yapılar olduğu için çok fazla enerji üretemiyorsunuz fakat bizim üzerinde çalıştığımız çözümümüzde çok daha küçük bir alanda, örneğin; bir araba boyutunda bir yapıyla bir kaç yüz kilovatlık bir enerji elde edebiliyorsunuz ki bu yüzlerce eve enerji sağlamak demek.

 

3--Bizim katkımız da MIT’deki çalışmalarımıza istinaden 'artificial intelligence' yani yapay zeka yöntemleriyle bu uçurtmayı kontrol etmek. Çünkü biliyorsunuz bir çok elektrikli araba, kendi kendini kullanan araba, bu gibi teknolojiler kullanıyor.

 

4--Biz bu yaklaşımı uçurtma yoluyla yapıyoruz çünkü bir şekilde yapay zeka bu uçurtmayı kullanırken, onu yönetirken, elde ettiği enerjiyi maksimize edebiliyor. Çok fazla enerji elde edebiliyor ve bunu bir şekilde kendisi ayarlabiliyor. Şu an için prototip aşamasındayız.“ diye anlatıyor Burak Gözlüklü.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 454

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.