MAKALELER / Kekemelik Tedavisinin Faydaları-Bilgi





Kekemelik Tedavisinin Faydaları-Bilgi:

 

1--İnsanı toplumdan uzaklaşma noktasına getiren 'kekemelik'ten artık korkmayın. Loggita Konuşma Merkezi, bir aylık eğitim sonrasında kekemeleri topluma kazandırıp tiyatro gösterisi sunar hale getiriyor

 

2--Kekemelik insanın aşk, iş ve tüm sosyal hayatını etkileyen bir sorun. Bu sorunu yenmek için psikolog destekli bir tedavi söz konusu olsa da, artık konuşma merkezleri de problemin çözümüne el attı. Loggita Konuşma Merkezi, kekemeliği bir ay içerisinde çözeceğini iddia ediyor. Hatta bu iddiasını mezunu kekeme öğrencilerin sahneye koyduğu, bir tiyatro gösterisiyle de ispatlıyor. Bir saat süren oyun boyunca öğrenciler hiç takılmıyor, kekelemiyor.

 

3--Kekemeliği yenmek için uygulanan eğitimin ilk 15 gününde öğrencilerin konuşması tamamen yasak. Bu sayede ne yaşta olursa olsun; öğrencinin eski konuşma alışkanlıklarından sıyrılması amaçlanıyor. 15 gün boyunca öğrenciler sadece günde 1.5 saat süren özel seanslarda konuşuyor.Seanslarda bügisayar ekranından geçen metinler ses desteğiyle belli bir tempoda okunuyor. 12 gün boyunca hiçbir kitap, gazete okunmasına izin veriliyor.

 

3.1--Yüzde 1 başarısızlık oram olduğunu söyleyen eğitmen eğitmen Ayla Avcı, “15 günün bitiminde öğrenci konuşmaya başlıyor. İkinci 15 gün tüm öğrencilerin katıldığı sohbetler düzenleniyor. Eğitim 30-40 gün sürüyor” diye konuşuyor. Eğitmen Ayla Avcı, kekemeliğin bir hastalik olmadığın uyguladıkları tedavi metodunu DVD'ye çevirerek istenilen ortamda tedavi yapmaya çalıştıklarını söyledi.

 

2—Örnek Vakalar:

 

1--İlkokul birinci sınıfta iken öğretmeninin attığı tokat sonucu korkudan kekeme olduğunu söyleyen Zeynep …. ise psikolojik durumunun bozulduğunu üniversiteye gidemediğini ve bir bankada çalıştıktan sonra emekli olduğunu belirtti. Zeynep, konuşma merkezine başvurduktan son düzgün konuşmaya başladığını ve öz güvenini kazandığını söyledi.

 

1.1--Türkiye’deki birçok ünlünün de kekeme olduğunu ve tedavi gördüğünü belirten Loggita Konuşma Merkezi yetkilileri, özellikle Müzeyyen Senar, Mümtaz Sevinç, türkücü Hüseyin Turanın kekeme olduğunu ve tedavi gördüklerini belirtiler.

 

2-- Küçük yaşta babasının kendisini banyoya kapatmasından dolayı korkup kekeme olduğunu belirten Nilay ….., sessizlik dönemi tedavisinde olduğundan dolayı söyleyeceklerini kağıda yazarak anlattı. Kızmaz, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“iki yaşındayken babam beni cezalandırmak amacı ile banyoya kapatmış. O günden soma kekemeyim. Kekeme olduğum için okulda ve işyerindeki arkadaşlarım benimle dalga geçerlerdi. Bu yüzden üniversiteye dahi gidemedim. Bir tekstil firmasında çalışmaya başladım. Bu merkeze geldikten sonra hayatım değişti. Şimdi sessizlik dönemini yaşıyorum.”

 

3—Kekeme olduğu için bir aşk dahi yaşamadığını belirten ve kekemeliği yendikten sonra bir sevgilisinin olduğunu belirten mimarlık fakültesi mezunu Hüseyin …., şunları söylüyor: "Ben 3 yaşlarında iken rüya gördüm çok korktum. Uyandığımda yaşadığım korkudan dolayı kekeme oldum. Okul hayatımda sözlülere kalkamazdım. Sosyal hayatım kekemelikten dolayı çok kötü idi. Kız arkadaş dahi edinemiyordum.

 

3.1--Diyalog kurmakta zorluk çektiğim için insanlarla ilişkilerim çok kötüydü. Ama konuşma merkezinde aldığım 30 günlük eğitim sonrasında tiyatro dahi yapar duruma geldim. Burada tanıştığım bir kız arkadaş ile sosyal hayatım da renklendi."

 

Kaynak:Mustafa Kaya

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 52

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.