MAKALELER / Acı Biber-Sağlığa Etkileri-Bilgi





Acı Biber-Sağlığa Etkileri-Bilgi:

 

1--Bugüne dek çok fazla acı biber yediği için ölen hiç olmamış. Olmuşsa bile duyulmamış. Ancak bazı mazoşistlerin acı sınırlarını zorladıkları biliniyor.

 

1.1--ABD’de acılığı ile ünlü “jalapenos biberini” 'Batı Teksas ve New Mexico’nun güneyinde yetiştirilen acı biber cinsi- yiyen Nevadalı Richard LeFevre, bu konuda dünya rekorunun sahibi. LeFevre geçen ekim ayında sekiz dakika içinde 247 tane biberi midesine indirmiş.

 

1.2--Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda LeFevre’den sonra Hintli Anandita Dutta Tamuly yer alıyor. Dutta Tamuly, ulusal televizyonda iki dakika içinde 60 adet dünyanın en acı biberi olarak bilinen Bhut Jolokia biberini yemiş.

 

2--Biberin yararları-Bibere dayanma sınırlarını sınama denemelerini bir yana bırakırsak, bilim insanları biber yemenin sağlığa yararlı olduğunu iddia ediyor. Geçen mart ayında Los Angeles’teki Cedars-Sinai Tip Merkezi’nden bilim insanları bibere acı tadını veren KAPSAİSİN isimli maddenin sıçanlarda prostat kanser hücrelerini öldür-düğünü ortaya çıkarttı. Yapılan hesaplara göre bu dozaj, yaklaşık 100 kg ağırlığında bir erkeğin, haftada üç kez, sekiz tane habanero biberi yemesine eşit.

 

3--Ölümcül dozaj-Ancak biberin bir de ölüme yol açan bir dozajı var. Japonyo’ra Niigata Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim insanları bu dozun miktarını saptamak için sıçanlar üzerinde deneyler yapmışlar.Yüksek dozlarda saf kapsaisin verilen sıçanların akciğer yetmezliğinden öldüğü görülmüş. Ancak bu konuda endişeye kapılmaya gerek yok, çünkü sıçanları öldüren doz insanlarda bir oturuşta yüz binlerce jalapenos yemeleri anlamına geliyor. Kaldı ki pek çok insan 10-12 taneden sonra havlu atar.

 

4--Dildeki acı hissi nasıl giderilir-Kapsaisin bibere de yakıcılığını veren kimyasal bir bi¬leşiktir; cilde temas ettiğinde tahrişe yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.

 

4.1--Bibere yakıcılık veren bu madde yağlı olduğu için ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez.

 

4.2--En iyi yöntem ekmek yemektir. Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır.

 

4.3--Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler. Bu da yeterli değilse rakı içilmesi önerilir. Rakı da diğer alkol içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir ama sonuçları ertesi sabah ortaya çıkacak başka sorunlar getirir.

 

Kaynak:CBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 88

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.