MAKALELER / Obezite Tedavisinde Bazal Metabolizma Hızının Önemi





Obezite Tedavisinde Bazal Metabolizma Hızının Önemi:

 

1—Soru Cevap:

 

1--Ben bazal (normal) metabolizmamın harcadığı kalorinin dışında yaptığım hareketlerle sadece 288 kalori harcamışım. Spor yapsaydım kaç kalori harcardım?

 

1.1--Mesela tenis maçı yapan birisine baktığımızda 1.5 saatlik tenis maçında 2000 kalori harcadığını görüyoruz. Bu nedenle eğer kilo verilmek isteniyorsa, yediklerinizden daha fazla yakmak gerekiyor. Yani mutlaka spor yapmak, hareket etmek lazım.

 

2--Deneyimime göre herkesin mutlaka metabolizma hızını bilmesi gerekir.Nedir bu metabolizma hızı?

 

2.1--Metabolizma hızı yaktığımız kaloridir. Çünkü bütün organlar çalışırken bir enerji harcıyor. Aldığımız besinlerin yakılması gerekiyor. İnsanlann bazal metabolizması 1500 civanndadır. Dolayısıyla bu civarda beslenmek sağlıklıdır.

 

2.2--Ama bunun üzerinde 2000-2500 kalorilik yemekler yenildiği zaman siz onu harcamazsanız, 2000 kalorilik bir aktivite yapmazsanız o zaman metabolizmanız yavaş demektir ve yediğiniz besinleri yeterince yakmıyordun O da yağa dönüşüyordur ve kilo alırsınız.

 

3-- Günde kaç kalorilik beslendiğinizi bilseniz de, kaç kalori verdiğinizi de bilmelisiniz. Sigarayı bıraktıktan sonra fazlasıyla iştahım açıldı. Daha fazla yemeğe başlayınca da kilo aldım. Dr. Ceyda Şener’le bunu paylaştığımda, koluma küçük bir cihaz takti; “Bu alet 72 saat kalacak ve seni izleyecek.

 

3.1--Metabolizmanın ne durumda olduğunu, günde ne kadar kalori yaktığını; nasıl yaşadığını öğreneceğiz” dedi. Sonuç berbat; tabii ki kilo alırım! Herkes gibi normal metabolizmamın günde 1500 kalori harcamasının dışında yaptığım hareketlerle ekstra olarak sadece 288 kalori yakmışım.

 

3.2--Bütün günüm masa başında geçtiği için de o kaloriyi sadece sabah işe gelirken harcamışım, düşünün! Yediklerim de kilo olarak yanıma kâr kalmış. Daha doğrusu kâr değil zarar olarak

 

4-- günlük hayatımızda harcadığımız enerji miktarı, hareket süreleri ve hareket gücü, aynı zamanda uyku kalitesi izlenebiliyor. Hiçbir yaş sınırı olmayan, insanın kendini tanıması için gerekli verileri sağlayan bir cihaz bu.

 

4.1--Nasıl kullanılıyor-Kola tıpkı saat gibi takılıyor ve vücut ısısıyla çalışıyor. İnsanlann bizim izleyemediğimiz bir de özel hayatları var. Biz beslenmesine dikkat etmesini, hareket etmesini öneriyoruz, ama o kişiler bunu yapıyor mu yapmıyor mu? Acaba kendilerini mi, bizi mi kandırıyorlar? Hekim tavsiye etti diye bir saat spora gidip bütün gün yatıyorlar mı? “Ben bir saat yürüdüm” diyor, ama tempolu bürümesini biliyor mu? Asansöre mi biniyor yoksa merdivenle mi inip çıkıyor? İşte gün boyunca tüm bunları izliyor bu alet.

 

4.2--Neleri gözetliyor-72 saat sizin hayatınızı gözlemliyor. Ne zaman uyuduğunuz, saat aralıklan, dakikaya kadar, en ince noktaya kadar izliyor. Yatma süresince kalori harcamadığını, metabolizmanızın düşük olduğunu gösteriyor, sonra uyandığınızı, yataktan kalktığınızı, kahvaltıya başladığınızı, bütün bu aktivitelerde harcanan enerjiyi tek tek gösteriyor.

 

4.2.1--Daha sonra dışarı çıktınız diyelim, işinize yürüyerek giderseniz ve eğer tempolu da yürüyorsanız ne kadar harcadığınız görülüyor. Asansörle mi çıktınız, merdivenle mi, bu anlaşılıyor. Masa başında oturduğunuzu, spora gittiğinizi, arabaya bindiğinizi gözetliyor. Sonuçlar son derece açık ve net bir şekilde alınıyor. Bir de tabii ne kadar kalori yaktığınız izlenmiş oluyor. Çünkü herkesin metabolizması farklı çalışıyor.

 

4.3--Dediğim gibi metabolizmamızın hızını ve yaktığımız kaloriyi gösteren bir sistem bu ve kayıtların dökümü bilgisayarla hastanın önünde yapılıyor, hasta da hekim de gerçeği tüm çıplaklığıyla görüyor! Hekim ve hasta, ne yaparken ne kadar kalori harcamış, metabolik hızı nedir bunu öğreniyor. Ona göre günlük hayatında hastanın kendisini kontrol etmesi, neleri nasıl yapması gerektiği öğretiliyor, sağlıklı beslenmesi ve ona göre tedaviler ayarlanıyor.

 

4.4--Herkesin metabolizma hızı farklı değil mi? Herkes aynı sporu yapınca aynı kaloriyi yakmıyor. Bu konuda her hastaya kişisel tedavi mi uygulanıyor?

insanların bir metabolizma değerleri var, met değeri dediğimiz bir değer. Bu obezlerde 0.6 ile 1 arasında. Normal kişilerde 1.2-1.3, çok sağlıklı kişilerde ise bu oranın 1.7 civarında olması gerekiyor. Amaç insanlara met değerini 1.7 civarında tutmayı öğretmek.

 

Kaynak:Posta Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 59

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.