MAKALELER / Tiroid Astalıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri





Tiroid Astalıklarında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri:

 

1--Ameliyatsız tedavi 3 türlüdür. Ancak bilinmesi gereken en önemli konu, tiroid hastalıklarının çoğunda ameliyatlı veya ameliyatsız tedaviden sonra ömür boyu takip, kontrol ve ilaç kullanımının gerekmesidir.

Ameliyatsız tedavi şekilleri şunlardır:

 

1--RAİ KAPSÜL İLE TEDAVİ: RAİ, düşük doz radyoaktif iyot tedavisidir. Hastaya ağız yoluyla verilir. Kapsül şeklindedir. İsmi radyoaktif olmasına rağmen hastaya ve çevresindekilere verdiği radyasyon çok düşüktür. Yalnızca hamilelerde kullanılmaz.

 

1.1--Bu yöntem zehirli guatr (nodüllü veya nodülsüz), sıcak ve ılık nodül, ameliyat sonrası tekrarlamış guatr ve ileri derecede büyük basit guatr durumlarında uygulanır. RAİ kapsül tedavisinin "iyileştirici" etkisi hastalar tarafından yaklaşık bir ay sonra hissedilmeye başlar, fakat bu iyileşmenin sonuçları T3, serbest T4 ve TSH ölçümleri ile en erken 2 ay sonra ortaya çıkabilir.

 

1.2--Takip ve kontrol muayeneleri tedaviden sonraki ilk aylarda başlayıp, gittikçe seyrekleşen aralıklarla yapılır. Bu takip ve kontrol muayeneleri, sadece RAİ uygulaması sonrası için gerekli olmayıp, ameliyat ve tiroid karşıtı ilaçlarla tedavi sonrası için de gerekli ve şarttır.

 

1.3--RAİ kapsül tedavisinin hedefi, eskiden sanıldığı gibi tiroid hormon düzeyini normale düşürmek değildir. Bu tedavinin başarı ölçütü, serbest T3 ve serbest T4 hormonlarını normalin de altına düşürmektir. Unutmamak gerekir ki zehirli guatrın hangi seçenek kullanılırsa kullanılsın (ameliyat ve anti-tiroid ilaçlar dahil) her türlü başarılı tedavi sonucunda hastanın hormonlarının normalin altına düşmesi (hipotiroidizm) kaçınılmazdır.

 

1.4--Bu nedenle başarılı bir zehirli guatr tedavisini, muhakkak, "tiroksin desteği" dediğimiz eksik tiroid hormonunun yerine konulmasından ibaret olan devamlı, ömür boyu hormon tedavisi takip eder.

 

2--TİROİD KARŞITI (anthtiroid) İLAÇLARLA TEDAVİ: Carbimazol türevi bu ilaçlar sadece zehirli guatr’da kullanılır. Zehirli guatr’da yüksek olan tiroid hormonlarını geçici olarak düşürebilir, ancak özellikle genç ve orta yaşlı hastalarda hastalığın tekrarlaması kaçınılmazdır.

 

2.1--Kalıcı tedavi şansı, ancak çok yaşlı hastalarda, uzun süre yüksek doz kullanılması ile mümkündür. Şişmanlık, kabızlık, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve sarılığa neden olabilir. Kan hücrelerini düşüre¬bilir, adet düzensizliği yapabilir.

 

2.2--Uzun süre kullanılırsa tiroid bezesinde büyüme ve nodül oluşumuna neden olur. Tedavi tamamlandığında hastada çoğunlukla tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidizm) ortaya çıkar. Uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

 

3--TİROİD HORMONU İLE TEDAVİ: Nodülsüz guatr ve tiroid nodüllerinin çoğunda ameliyatsız tedavi yeterli olabiliyor. Kanser riski olmayan ve estetik sorun oluşturmayan nodüllerin tiroid hormonu ile ameliyatsız olarak tedavisi, nodülün büyümesini ve yeni nodül oluşumunu önleyebilir.

 

Kaynak:CBT-- Tiro-Center, Guatr ve Tiroid Kanseri Merkezi-www.tiro-center.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 60

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.