MAKALELER / Çocuk Yetiştirmek İçin Öneriler-Bilgi





Çocuk Yetiştirmek İçin Öneriler-Bilgi:

 

1—Sevgi ve şefkat: Çocuğunuzu desteklemeli ve onu kabul etmelisiniz. Fiziksel olarak ona tutkuyla bağlı olmalı ve birebirken kaliteli zaman geçirmelisiniz. Bu özellik çocuklann mutluluğunu, onlarla olan ilişkinizi ve sağlıklarını için iyi bir yoldur.

 

1.1--Diğer ebeveyn ile anlaşmak önemlidir çünkü çocuklar içgüdüsel olarak

anne ve babalarının iyi geçinmelerini ister. Ayrı olan eşler arasında sorun olduğunda çocuğun gözü önünde tartışmamaları birbirlerinden özür dilemeleri ve birbirlerine karşı bağışlayıcı olmaları (bunları çocuğun gözü önünde yapabilirler) önemlidir. 

 

1.2--Otonomi ve bağımsızlık:Çocuğunuza saygılı davranmalısınız ve kendine  yeterli, kendine güvenen bir birey olması için onu cesaretlendirmelisiniz. Bağımsızlık kazandırmak ilerde çok şey kazandıracaktır.Sorgulayıcı bir eğitim-yaşam tarzı önemli.

 

ile olan ilişkilerinin kalitesini ve çocukların mutluluğunu çok iyi öngörebilmektedir. Böylece çocuklann yanında sinirlenmenin iyi anne baba olmamak anlamına geldiğini, sakin olmanın iyi ebeveyn olma yolunda ilk adım olduğunu söyleyebiliriz.

 

1.3--İlişki yeteneği: Eşinizle veya ayrılmış olduğunuz eşinizle sağlıklı bir ilişki içinde olmalı. Böylece diğer insanlarla olan etkili iletişiminizle çocuklarınıza iyi bir model olmalısınız. Bu yol çocukların saygıyı, bağışlayıcılığı ve hatta sevgi ve şefkati görmeleri

 

2--Eğitim ve öğrenme: Onun öğrenmesini desteklemeli, ona bu konuda model olmalı ve eğitim fırsatları sağlamalısınız.En zor zamanınızda bile eğitim için gereken bütçeyi karşılıyabilmeli-kurslara-yurt dışına gönderebilmeli-lisan vseğitimi almasını sağlayabilmeli.

 

3--Yaşam becerisi: Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamaksınız. Sabit bir geliriniz olmalı ve gelecek için ona plan yapmalısınız.

 

4--Davranış yönetimi: Çocuğunuz iyi, doğru bir şey yaptığında ödüllendirmekten çekinmemelisiniz. Sadece diğer metotlarınız işe yaramadıysa cezaya başvurmalısınız.

 

5--Sağlık. Çocuğunuza iyi model olabilmek için sağlıklı bir hayat tarzınız ve iyi alışkanlıklanız olmalı. Düzenli egzersiz ve düzenli-organik beslenme gibi.Turşunuzu-domates konserve-ev yoğurdunu-reçelleri-kurutmaları kendiniz yapmalı.Organik beslenmek-organik gıda bilgisi için okumak-okutmak.

 

6--Güvenlik: Çocuğunuzu korumak için tedbir almalısınız ve bunun yanında çocuğunuzun yaptıklarından ve arkadaşlarından haberdar olmalısınız. Bu özelliğin iyi sonuçları olduğu gibi kötü sonuçlan da olabilmektedir. Son çalışmalarda sonuçların sağlıklı olduğu görülmüştür fakat güvenlik konusunda gereğinden fazla endişe duymanın da daha zayıf ilişkilere ve çocukların daha mutsuz olmalarına neden olduğu unutulmamalıdır.

 

6.1--Bu özelliklerden bazıları, problemli davranışları yönetme veya sevgi ve şefkat gösterme gibi, ayrılınan eşle iyi geçinmek veya işlevsel bir yaşam becerisine sahip olmak gibi, çocukları dolaylı yoldan etkileyen özelliklerdir.

 

6.2--Demek ki, çocuklarınız sadece onlara nasıl davrandığınızdan değil, kendinize ve eşinize nasıl davrandığınızdan da etkilenmektedir.

 

Yapılan araştırmalar sonucunda, iyi ebeveyn olma konusunda 


1--çok çocuk sahibi olanların veya daha geç yaşta anne baba olanların puanlarının diğerlerine göre daha yüksek olmadığı,

 

2--çiftlerin evli olup olmamasının puanlan etkilemediği,

 

3--boşanmış ailelerin de hala evli olanlar kadar iyi anne baba oldukları görülmüştür.

 

4--Bu konuda farklılık yaratan faktörlerden bir tanesi eğitimdir:

 

5--Genel olarak konuşmak gerekirse, anne ve baba ne kadar eğitimliyse, o kadar iyi ebeveyn olmaktadırlar.

 

6--Belki de en iyi haber, ebeveynlerin eğitilebilir olmasıdır.

 

6.1--Yapılan araştırmalar ebeveynlik kursuna gidenlerin daha iyi sonuçlar aldığını göstermektedir. Bu ebeveynlerin çocukları daha mutlu, daha sağlıklı ve daha başarılı olmaktadır.

 

6.2--Herkes çocuk yetiştirme konusunda eşit derecede yeteneklidir ve herkes az bir çaba ile daha iyi bir ebeveyn olabilir.

 

Kaynak:Sabah Gazetesi-Pozitif Psikoloji- Robert Epstein, WhatMakesa Good Parent? Scientiflc American Mind 21, 46 -51 (2010) Jenifer Fox, YourChild’s Strengths, Penguin Books, 2008

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 68

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.