MAKALELER / Petrol Kirliliğine Karşı Üretilen Çözüm- Denizlerdeki






Petrol Kirliliğine Karşı Üretilen Çözüm- Denizlerdeki:

 

1--Petrol tankeri kazaları nedeniyle denizlere dökülen  5-10.000 tonluk petrolün denize karışması sonucu, petrolün  bulaştığı sahiller  10 yıldan önce eski haline gelememektedir.

 

2--Kaza sonucu denize dökülen petrol  , kıyıların kullanımı ve su ekosistemlerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

 

2.1--Petrolün bileşiminde bulunan bazı zararlı-kanserojen kimyasal  bileşikler; bulaştığı ekosistemi zehirlemektedir.

 

3--Bu anlamda kaza sonucu,deniz ortamında film tabakası biçiminde  hızla yayılan petrolün deniz suyundan hızlı ve kolay olarak uzaklaştırılması temel amaçtır.Bunu  sağlayan bileşikler-sorbentler(emici maddeler)in  sadece suyu değil aynı zamanda  petrol türevlerinide hızla tutması gerekir.

 

3.1--Yine aynı  zamanda sorbentler su da batmamalı-zehirli olmaması-tutuğu petrolü kolaylıkla geri vermesi önemlidir.

 

4--Çeşitli Sorbentlerin petrol tutma kapasiteleri aşağıdaki gibidir:

 

Killi Mineraller………. 3 gr/gr,

 

Odun ve kenafın……… 4-8 gr/gr, 

 

pamuğun(zamanla suda batması  dezavantajıdır)…..40 gr/gr

 

Atık kağıt-saman……... 2-5 gr/gr

 

ticari ürün olarak polipilen  elyaflar…… 10 gr/gr olup ,düşük yoğunluğu-az su emmesi-fiziksel/kimyasal danıklılığına karşın sonunda kendileri birer çevresel atık olmaktadır.

5--İTÜ de Prof.Dr. Oğuz Okay  yönetimindeki bir ekip tarafından Polimerik Jeller Araştırma Laboratuarında geliştirilen ve aynı zamanda uluslar arası patenti alınan yeni bir sorbent(emici) butil kauçuğun yeni bir yöntemle çapraz bağlanması sonucu üretilmiş olup,bu  yeni bir sorbent deniz ve atık sulardaki petrol ve türevlerini anında (1 dakika içerisinde)ve yüksek miktarda emmekte  ve de emdiği bu kirleticileri mekanik kuvvet altında(pres) kolaylıkla bırakarak tekrar tekrar  kullanılabilmektedir.

 

5.1--Bu yeni sorbentin üretim maliyetinin ve hammaddesini oldukça düşük fiyatlı olması sonucu kısa bir süre içinde piyasa çıkması ve kürecikler-membran-boru şeklinde üretilebileceği  beklenmektedir.

 

5.2--Defalarca kullanılabilecek bu yeni sorbent mazot-petrol için emme kapasitesi 20-25 gr/gr,yada 30-38 gr/gr organik çözücü emebiliyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 493

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.