MAKALELER / Anafilaktik Şokun Nedeni Çözüldü





Anafilaktik Şokun Nedeni Çözüldü:

 

1--Alerji, birçok kişinin şikayeti. Fındık fıstıktan kedi tüyüne kadar çoğu alerji etkeninin yarattığı bedensel tepkilerse ya kendiliğinden geçiyor, ya da başta antihistaminikler denilen ilaç grupları olmak üzere, farklı bileşimlerle tedavi edilebiliyor.

 

1.1--Ancak bazı insanlar için, küçük bir penisilin dozu, ya da tek bir fıstık tanesi, ölüme kadar götürebilecek ve “anafilaktik şok” adı verilen bir tepkiler dizisiyle (solunum güçlüğü, yüz, boyun ve boğazın aniden şişmesi, kimi zaman bilinç yitimi ve kan basıncında ani düşüşler gibi) sonuçlanabiliyor.

 

1.2--Böyle bir şokun gerçekleşmesi durumunda yapılabilecek tek etkili müdahaleyse hızlı bir adrenalin enjeksiyonu. Ancak, kan damarlarını büzerek kalp atımım yeniden düzene sokan ve en tehlikeli belirti olan düşük kan basıncını normal düzeye getiren adrenalin, hayat kurtarsa da şokun mekanizmasında etkili değil.

 

2--Normal bir alerji mekanizmasından farklı bir yol izleyen bu şok mekanizmasıysa Belçikalı araştırmacılar tarafından henüz keşfedilmiş bulunuyor.

 

2.1--Araştırmacıların ortaya çıkardığı suçlu, bu tür durumlarda vücudun her yerinde boy gösterdiği ortaya çıkmış nitrik oksiti (NO) üreten bir protein. eNOS adı verlen bu protein, anlaşılıyor ki önceden sanıldığı gibi masum değil ve çok büyük miktarlarda NO üretebiliyor.

 

2.2--Farelerde yapay olarak anafilaktik şok geliştirmeden önce onlara eNOS baskılayıcıları veren araştırmacılar, NO üretiminin de durup şok belirtilerinin geçtiğini kaydetmişler.

 

2.3--Şimdilik tek sorun, vücutta yavaş biriken bu tür ilaçların, etkilerinin de yavaş olması.

 

2.4--Ancak insanda da aynı mekanizmaların geçerli olduğunun gösterilmesi durumunda, olasılıkla en azından ameliyatlardan önce, penisilin ya da bazı anestezi bileşimlerine duyarlı hastalarda kullanılabilecekler.

 

Kaynak: Bilim ve Teknik Eylül 2006

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.