MAKALELER / Biomapping-Biyolojik Haritalama-Şehri





Biomapping-Biyolojik Haritalama-Şehri:

 

1--İngiliz sanatçı Christian Nold, teknoloji sayesinde kişilerin kentin hangi noktalarında kendilerini daha rahat hissettiklerini ölçüyor.

 

2—Bir şehir haritasında ne görebilirsiniz; yollar, sokaklar, büyük binalar, trafik lambaları... Peki ya duygularınız? Ingiliz sanatçı Christian Nold’un biomapping (biyolojik haritalama) çalışması duyguları da haritalara yansıtıyor.

 

2.1--Kendini "sanatçı, tasarımcı, kültürel eylemci’ diye tammlayan Christian Nold tarafından geliştirilen "biomapping’ (biyolojik haritalama) aslında insanın duygularına göre bir harita oluşturmayı öngörüyor. Yani siz şehrin hangi noktasında kendinizi daha rahat hissediyorsunuz, nerede tüm algınız açık oluyor?

 

2.2--Nold’un bunu belirlerken kullandığı iki alet var; biri yalan makinelerinde de kullanılan ve parmağa takılan bir tür kelepçe, diğeri kişinin bulunduğu yerini göstermeye yarayan GPS (Global Positioning System - Küresel Pozisyonlama Sistemi).

 

2.3--Parmağa takılan cihaz sayesinde kişinin dolaşırken gördüğü olaylar, kişiler ya da yerler karşısında verdiği tepkiler terleme miktarındaki değişiklik izlenerek ölçülüyor. Böylece çevresel koşullarının kişinin biyolojik ritmi üzerinde ne gibi etkilere neden olduğunu bir harita üzerinde görmek de mümkün oluyor.

 

2.4--Aslında yöntem kimi rahatsızlıkların tedavi edilmesinde de kullanılabilir. Örneğin panik atak hastaları, kendilerini sıkıntıya sokan nedenleri daha iyi tanımak için biyolojik haritalama yöntemini kullanabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 88

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.