MAKALELER / Demans- Antidepresan İlaçlar Alzheimer Başlamasını Önlüyor





Demans- Antidepresan İlaçlar Alzheimer Başlamasını Önlüyor:

 

1--Pennsylvania Üniversitesi ve Washing- ton Sağlık Okulu Üniversitesi bilim in- sanlarınca gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Citalopram antidepresan ilacı, Alzhe-imer hastalığının başlamasını önlemek için kullanılabilecek. Söz konusu ilaç, yirmi üç hastada ve genetiği değiştirilmiş farelerde, beyinde plak oluşumu engellemiş.

 

1.1--Araştırma 2012 ile 2014 yılları arasında gerçekleştirilmiş. Yvette Sheline yöne¬timinde çalışan ekip Alzheimer hastalığına sahip fareler yetiştirerek beyindeki amiloyid Beta (AB) değerini ölçmüş. Topaklar halinde biriken AB, Tau proteiniyle birlikte Alzheimer hastalığının gelişmesine neden olur.

 

1.1.1--Fareler Citalopram ile tedavi edildikten sonra AB değerleri yüzde yirmi beş oranında düşmüş. İki ay sonra ise yeni plakların büyümesi azalmış ve halihazırdaki birikimlerin büyümesi de durmuş. Fakat ilaç zaten var olan plakları küçültmemiş veya sayılarını azaltmaya da yetmemiş.Araştırmaya katılan yirmi üç sağlıklı kişinin yaşları on sekiz ile elli arasında değişiyordu.


1.1.2--Katılımcılara tek bir doz Citalopram verilmiş. Omurilik sıvısındaki AB değerli araştırmacılar tarafından takip edilmiş. 37 saatlik tedavinin ardından AB değerleri %37 düşmüş.

 

1.1.3--Sheline antidepresan etkisinin, AB moleküllerini keserek, işlevlerini engellemesine dayandığını söylüyor.

 

2--Araş-tırma, bir fizibilite çalışması olduğu için sadece az sayıda sağlıklı kişinin katılımıyla gerçekleştirildi, bu tedavi yöntemi, Alzheimer hastalığının ortaya çıkışını 10-15 yıl geciktirebilir. Sonraki araştırmalarda bu etkinin kalıcı olup olmadığı kontrol edilecek.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 74

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.