MAKALELER / İşlenmiş Hazır Yiyecekler Kansere Neden Olabiliyor





İşlenmiş Hazır Yiyecekler Kansere Neden Olabiliyor:

 

1--Dörtte biri kadın olan 104.980 kişi iki gün boyu hangi yiyeceği ne kadar tükettiğini açıkladıktan sona beş yıl boyu kansere yakalanıp yakalanmadığını bildirmiş.

 

2--Sorbonne Üniversitesi’nden Thibault Fiolet ve ekibinin değerlendirmesi şöyle: İncelenen kişiler beşte bir oranında hazır yiyeceklerle besleniyorlar. Bu konuda kadın ve erkek arasında herhangi bir farklılık söz konusu değil. Kanser riski tüketilen hazır yiyecek oranına göre yükseliyor. İstatistiksel verilere göre %10 daha fazla hazır yiyecek, %12 daha fazla kanser riski demek.

 

2.1--Ayrıca meme kanseri riski de %11 artıyor. Yaş, cinsiyet, aile geçmişi, sigara içimi veya spor yapma alışkanlığı gibi faktörler dikkate alındığında bile hazır yiyecekler ve kanser oluşumu arasındaki bağlantının küçümsenmeyecek kadar önemli olduğu görülmüş.

 

2.2--Araştırmacılar örneğin çok fazla işlemden geçirilmeyen konserve gibi ürünlerin kanser riskini yükseltici etkisi olmadığını da söylüyorlar.

 

3--Sonuçlar daha çok mesela pişmiş ve dondurulmuş hazır pizza, börek vb ürünler için geçerli. Her ne kadar sonuçlar neden-sonuç ilişkisini net bir şekilde ortaya koymamasına rağmen, en azından çok fazla işlenmiş yiyeceklerin insan bedeni üzerindeki etkisi hakkında bilgiler veriyor diyen uzmanlar, bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde araştırmaya devam edecekler.

 

Kaynak:HBT-S:101-2.03.2018--Consumption of ultra - processed foods andcancer risk:results from NutriNet-Sante prospective cohort, British Medical Journal, 14.02.2018.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 50

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.