MAKALELER / Büyük Kitlesel Yokoluşlar





Büyük Kitlesel Yokoluşlar:

 

1--Bundan önceki 5 yok oluşun nedenlerine ve hangi canlıların yok olduğuna tarih için-de eskiden yeniye doğru bir bakalım:

 

1--Ordovisyen Yok Oluşu: 443 milyon yıl önce-Sert geçen bir buzul çağı deniz seviyesinin 100 metre düşmesine yol açtı. O dönem de genel olarak denizlerde yaşamakta olan canlıların % 60-70’ini yok etti. Daha sonra buzullar eriyince denizler oksijenden mahrum kaldı.

 

2--Geç Devonyen Yok Oluşu: 360 milyon yıl önce

Uzun süren bir iklim değişikliği olayı yeniden denizleri şiddetli bir şekilde etkiledi. Aralarında mercanların da bulunduğu canlıların % 70’ini yok etti.

 

3--Permiyen-Triyas Yok Oluşu: 250 milyon yıl önce

Bu çok geniş kapsamlı bir yok oluştu; aralarında trilobitlerin ve dev böceklerin de bulunduğu türlerin % 95’i yok oldu. Nedeni büyük bir olasılıkla Sibirya’daki yanardağ patlamalarıydı. Patlamaların atmosfere saldığı gazlar küresel ısınmaya yol açmıştı.

 

4--Triyas-Jura Yok Oluşu: 200 milyon yıl önce

Büyük bir olasılıkla yine bir yanardağ patlamasına bağlı olarak türlerin dörtte üçü yok oldu. Dinozorların Yeryüzü’nde belirmesi için ideal bir ortam yaratıldı.

 

5--Kretase-Tersiyer Yok Oluşu: 65 milyon yıl önce

Meksika’ya düşen devasa bir asteroid, dinozor ve ammonitlerin (denizlerde yaşayan ahtapot, istiridye ve salyangoz gibi canlılar) sonunu getirmiştir. Bu evreden sonra dünyada memelilerin ve zamanla insanların dönemi başladı.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.