MAKALELER / Kanser-Bağırsak Bakterilerinin Antikanser Etkisi





Kanser-Bağırsak Bakterilerinin Antikanser Etkisi:

 

1--Bağırsak bakterilerinin kanserle mücadelede yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Nitekim bakteriler brokoli içindeki maddelerden, kanserle savaşımda çok etkili olan sülforafan maddesini üretiyor. Amerikalı bilim insanları bu yüzden bakterileri daha fazla etkinleştirerek, brokolideki kanser önleyici etkisinin güçlendirilebileceğini düşünüyor.

 

1.1--Brokoli fazla pişirildiğinde, bağırsak bakterileri normalde sülforafan üretiminden sorumlu olan enzimlerin görevini üstleniyor ve bu şekilde kısmen de olsa brokolinin antikanser etki- kurtarıyorlar

 

2--İllinois Üniversitesinde Elizabeth Jeffery ve arkadaşları, bağırsak bakterilerinin sülforafan ürettiklerini aslmda uzun bir süre önce tahmin etmişlerdi. Araştırmacılar bu tahminlerini kontrol etmek için sülfforafan maddesini fare bağırsağının alt kısmına enjekte etmiş. Fare bağırsağının bu kısmında, sindirim ve metabolizma için önemli rol oynayan bakteriler bulunur ve bu açıdan bakıldığında insanın kalınbağırsağıyla benzerlik gösterir.

 

2.1--Aşılamadan sonra bağırsak toplardamarında gerçekten de bu antikanser maddesi saptanmış. Bu damar bağırsaktan karaciğere uzanır. Bu durum sülforafanın damarın alt kısmında üretildiği ve bedene kabul edilmeye hazır hale geldiğini gösteriyor.

 

3--Sülforafan kansere karşı çok etkili bir madde. Haftada bir porsiyon brokoli ile alman sülforafan maddesi bile antikanser etkisini yerine getirebiliyor.

 

3.1--Brokolinin etkisi bakterilerin çoğaltılmasıyla daha da güçlendirilebilir. Bu, bağırsakları çalıştıran lifli ürünlerle sağlanabilir. Ayrıca brokolinin yoğurtla birlikte tüketilmesi de sülforafan üretimini güçlendirebiliyor, diyor bilim insanları.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 64

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.