MAKALELER / Karnabahar Robotu





Karnabahar Robotu:

 

1--İngiltere'de geliştirilen bu karnabahar robotu, Türk tarımcılarına da örnek olabilir.Tarımcılar, karnabahar hasadını toplamanın dikkat ve incelik isteyen bir iş olduğunu, bu sebzenin toplanırken sadece gövdesinin değil, onu çevreleyen yaprakların da parçalanmaması gerektiğini söylüyor. İngiltere'de karnabahar toplayıcısı bulmak zor. Bu nedenle hem mevsimsel çalışan sorununu ortadan kaldırmayı, hem de çalışan maliyetini azaltmayı hedefleyen Cornwall bölgesindeki çiftçiler,Plymouth Üniversitesi ile işbirliğine gitmiş.

 

1.1--Üniversitenin robotik uzmanlarından Dr. Martin Stoelen, kolunu insan gibi kullanabilen bir robot üretmiş. GummiArm ismi verilen bu kol robot, yumuşak eli ve neredeyse insan gibi fonksiyonel bir şekilde çalışan eklemleriyle hem güç, hem de nazik bir dokunuş gerektiren bu işin üstesinden geliyor.

 

1.2--Dr. Stoelen, robotun elinin üzerindeki kamera ve sensörlerin karnabaharın toplanabilir olup olmadığına karar verebiliyor. Robotların sadece hasat zamanı değil, tohumların ekilmesi ve ürünün yetişmesi süreçlerinde de çiftçiye yardım edebildiğini hatırlatan Dr.Stoelen, "Bu robot sayesinde diğer hassas tarımsal ürünlerin toplanması için harekete geçilebilir. Teknolojinin kullanılması ile tarıma çok daha fazla genç insanın çekecektir diye düşünüyorum" diyor.

 

2—Yorum:Üniversitelerimizde robotik bölümleri ile çiftçi birlikleri tarım robotları konusunda birlikte çalışabilir ve robot üretilebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-11-17.03.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 85

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.