MAKALELER / Kinoa-Sağlığa Faydaları





Kinoa-Sağlığa Faydaları:

 

1--1 çay fincanı kinoanm protein oranının orta boy bir hamburgerin protein oranından fazla olduğunu söyleyerek başlıyorum ana tahılımızın özelliklerini anlatmaya. Yüksek protein kaynağı olması nedeniyle veganlar için bir alternatif olan kinoa, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da yüksek proteinli bitki olarak kabul edilmiş.

 

1.1--Pancar ve ıspanak ile aynı ailede yer alan kinoa boyu 1 -2 metre olabilen, tek yıllık otsu bir bitki. İçeriğinde A, B, C, D, E, K vitaminleri, demir, bakır, magnezyum, manganez ve fosfor var. Yüksek kalitede protein içeriğine sahip olmasının yanı sıra vücudumuz için gerekli bütün temel aminoasitleri yapısında bulunduruyor.

 

2--ABDde yaygın olarak tüketilen, Türkiyede ise yeni yeni keşfedilen kinoaya, artık doğal ürün satan mağazalarda ve market reyonlarında rastlamak münkün. Kinoanm etli ve besleyici yaprakları var. Salkım salkım açan çiçekleri zamanla zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşüyor. Tohumlar da kurutulup tahıl olarak tüketiliyor.

 

3--Kinoa aynı zamanda çölyak hastaları için de hayli yararlı. Glüten tahıllarda özellikle de buğdayda bulunan bir protein grubu. Bilindiği üzere çölyak hastaları glüten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsaklara zarar verir.


3.1--Kinoa glüten içermediği için çölyak hastaları tarafından da tüketilebilir. 100 gramında 6 gram lif içermesi de sindirim sistemimizin sağlığını koruyan bir başka özelliği.

 

4--Vücudun süttekinden daha iyi kullanabildiği, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Özellikle laktoz intoleran- sı ve inek sütüne karşı alerjisi olanlarda günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak üzere tüketilebilir. Demir oranmın yüksek olması nedeniyle kansızlık çekenler tarafından tercih edilebilir.

 

4.1--Glisemik yükü çok düşük (18) olduğu için kan şekeri problemi ve diyabeti olanlar da rahatlıkla tüketebilir. NASAda görevli beslenme uzmanları da kinoanın bu özelliklerinin üzerinde durarak, kinoanm uzay uçuşları sırasında astronotlar için yeterli besin kaynağı olabileceğini belirtiyor.

 

4.2--Bitkisel protein kaynağı olduğu için yağ oranı hayli düşük olan kinoa aynı zamanda yüksek lif içeriği ve kolay sindirilmesi sayesinde bebeklerin ve çocukla¬rın da rahatlıkla tüketebileceği, çok besleyici bir tahıl.

 

5--Kinoa insan gıdası dışında hayvan yemi, ilaç hammaddesi, böcek kovucu olarak da kullanılabiliyor. İçerdiği birtakım enzimler doku yenilenmesini sağlayarak, yaşlanma etkilerini geciktiriyor. İn- kaların uzun yaşam sırlarının arasında kinoanm da önemli bir yeri olduğu düşüncesi bu özelliklerinden kaynaklanıyor

 

6--Kinoa henüz Türkiye’de yeni yeni tanınıyor. Internet üzerinden ve büyük marketlerden kinoa tohumu temin etmek mümkün. Kullanım alanı hayli fazla.

 

6.1--Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz; pilav yapabilirsiniz, salatada kullanabilirsiniz, isterseniz sabahları kahvaltılık gevreğin içine katabilirsiniz ya da un haline getirip krep, ekmek veya tatlı yapabilirsiniz.

 

6.2--Kinoayı pişirmeden önce yapmanız gereken şey, birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor.Unutmayalım, sağlıklı yaşam doğadan gelir ve doğaya uyum sağlık getirir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Haziran 2013

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.