MAKALELER / Kanser-Tamamlayıcı Tıp





Kanser-Tamamlayıcı Tıp:

 

 1—Tamamlayıcı tıp destek amaçlı yapılan tedavilerdir. Yaşam kalitesini geliştirmek, ilaçların yan etkilerini azaltmak, fiziksel ve psikolojik destek vermek için yapılır. Tamamlayıcı tıbbı ikiye ayırıyoruz:

 

1.1--Bitkiler, metabolik-klinik tedaviler, vitamin ve mineraller. Mesela, zencefil kemoterapiye bağlı bulantıları azaltır; karadut şurubu yine kemoterapi sonucu ortaya çıkan ağız yaralarında faydalıdır. Maitake, reishi gibi mantar hapları bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser tedavisi sırasında çok yararlıdır.

 

1.2--Ruhsal ve bedensel yaklaşımlar: Meditasyon, akupunktur, gülme terapisi, müzik tedavisi gibi. Bunlar hastalara moral veren, kemoterapiye katlanmalarını sağlayan yaklaşımlardır.

 

2--Tamamlayıcı' ve 'alternatif tedavi aynı şey mî?

 

2.1--Prof. Dr. Erkan TOPUZ: Hayır. Mesela bitkiler, kemoterapi ya da radyoterapiyle birlikte kullanılıyorsa ‘tamamlayıcı’, bilimsel tedavi         )

yerine kullanıyorsa ‘alternatif ~ tedavidir. Tamamlayıcı tıp insan ve hayvan deneylerinde kanıtlanmıştır. Örneğin keten tohumunun bağırsak kanserinde tümörü küçülttüğü tespit edilmiştir. Ancak alternatif tıp kesinlikle bilimsel değildir.

 

2.2--Mesela hiçbir bitkisel ilaç tek başma kemoterapi, radyoterapi yerine

geçemez. Bir de hastaların internet konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Internet insanları sömüren, para kazanmak için kullanılan bir tıbbi danışma alanı haline geldi. Kanser hastaları kesinlikle internetten ‘mucize’ vaat eden ilaçlar almasın.

 

3--Tamamlayıcı tıp sadece kanser tedavisi sırasında mı kullanılıyor?

3.1--Prof. Dr. Erkan TOPUZ:Hayır, kanser tedavisinden önce ve hastalıktan kurtulduktan sonra da kullanır. En önemlisi kansere yakalanmadan önceki uygulamalardır. Özellikle ailenizde meme, bağırsak, prostat gibi genetik bir kanser türü varsa tamamlayıcı tıptan mutlaka yararlanmalısınız. Örneğin yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durmanız, günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeniz, kırmızı et yerine balık tercih etmeniz gerekiyor.

 

3.2--Yine peynir, çökelek ve yoğurdu ihmal etmemeniz lazım. Riski azaltmak için bol miktarda beta karoten,E vitamini ve kalsiyum içeren gıdala tercih etmelisiniz.

 

3.3--Bunun için özellik kırmızı gıdaları seçmeniz gerekiyor. Mesela vişne, karpuz, çilek, domates, kara üzüm, karadut, havuç gibi. Sofranızdan karahindiba, kuzukulağı, biberiye ve tere mutlaka sofranızda bulunmalı.

 

Kaynak:Prof.Dr.Erkan Topuz




Makalenin İzlenme Sayısı : 61

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.