MAKALELER / Hipnoz-Bilgi





Hipnoz-Bilgi:

 

1—Hipnozda kişiye kolunun uçan balon gibi havalanacağı telkin edilir. Tüm dikkatini bu hayale yoğunlaştıran kişi, kolunun istemi dışında hafifleyip havalanmaya başladığını hisseder. Böylece hipnoz başlar.

 

1.1--Hipnotik dönemin başlamasıyla terapist çeşitli telkinlerle kişinin tümüyle gevşemesine ve hipnozun derinleşmesine yardımcı olur. Derin hipnoz oluşunca, önceden kararlaştırılan terapi uygulanır. Örneğin hipnoz altındaki kişiye “sigara zararlıdır, sigara benim hayatımı tehdit ediyor, hayatıma değer vermeliyim” gibi sözler söyletilir.

 

1.1.1--Terapi tamamlandıktan sonra yeniden gevşeme dönemine geçilir.Terapist önceden telkin ettiği bir uyaranla (sol koluna dokunduğumda uyanacaksın vb.) hipnoz seansını tamamlar.

 

2--Beyinde neler olur-Hipnoza giren kişilerde yapılan PET (pozitron emisyon tomografisi) araştırmaları, beynin dikkatle ilgili bölümü olan anterior singulat adlı bölgesinde etkinliğin arttığını gösteriyor. Araştırmalara göre bu sırada bilinç açık, dikkat artışı söz konuşu; bunun dışında olağandışı ya da olağanüstü bir değişim görülmüyor.

 

3--Hipnozla çocukluğa dönmek mümkün mü-Yaş geriletme, hipnozun en çok ilgi gören alanlarından. Bu çalışmalara katılanların el yazıları bozuluyor, çizdikleri resimler çocukça oluyor ama bazı araştırmacılar yaş geriletme çalışmalarında kişinin gerçekten çocukluk yaşlarına gitmediğini, o dönemleri yeniden yaşamadığını, yalnızca çocuksu davrandığını söylüyor.

 

3.1--Hipnoz kişinin gönüllü olarak deneyimlediği ve isteyerek telkin altına girdiği bir süreç. Hipnozda neye niyetlendiğiniz çok önemli ve belirleyici. Hipnozla çocukluğunuza gitmeyi isterseniz öyle hissetmeniz, gerçekten çocukluk dönemini yaşıyormuş gibi davranmanız mümkün.

 

4--Tıbbi hipnoz-Çeşitli fiziksel sorunlar ya da hastalıkların yanısıra bazı psikiyatrik hastalıklarda hipnoz temel ve yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Bunlara birkaç örnek:

 

1--Ağrı hissinin kaldırılması ya da ağrı eşiğinin yükseltilmesi

 

1.1--Ağrı duyusu, ağrılı uyaranın ağrı sinir liflerince omurilik aracılığıyla beyne iletilmesi ve beyin tarafından algılanmasıyla ortaya çıkıyor.Araştırmalar, hipnozda ağrılı uyaranın sinir lifleri aracılığıyla beyne iletildiğini ama beyin

tarafından bu iletinin algılanmadığını gösteriyor.Hipnoz sırasında aslında ağrı oluşuyor, ama hipnoz altındaki beyin bu uyarıyı algılamıyor.

 

1.1.1--başta kanser ve migren olmak üzere ağrılı hastalıklar, doğum

 

1.2--Aneştezik ilaç kullanılamayan bademcik ve apandisit ameliyatları

2--Olasılıkla ruhsal streslere bağlı gelişen yüksek tansiyon, kro¬nik bağırsak hastalıkları ve deri hastalıkları

 

3--Diş çekimi ve diş cerrahisi

 

4--Başta kaygı bozuklukları, stresle baş etme, yeme bozuklukları ve tütün, alkol gibi bağımlılıkların tedavisinde tek başına yeterli olmasa da, yardımcı tedavi yöntemi olarak hipnozdan yararlanılıyor.

 

5--Tıptaki geniş kullanımına karşın hipnoz kesinlikle “mucizevi” bir yöntem değil. Tütün bağımlılarıyla yapılan araştırmalar, hipnozla bağımlılık tedavisinde 1 yıllık başarı oranının % 20-30 düzeyinde olduğunu gösteriyor.

 

5.1--1988’deAdictive Behaviours dergisinde yayımlanan bir çalışmasında J. M. Williams, tek seanslık hipnozla sigarayı 1 yıl bırakma oranını % 33 olarak bildiriyor.

 

5.2--Son zamanlarda Türkiye’de hastaların en yoğun istismara uğradığı rahatsızlıklardan biri olan vajinismus tedavisinde hipnozun etkinliğini kanıtlayan nitelikli, kontrollü bilimsel çalışma yok. konuda yapılmış bilimsel yayınlar için pubmed taraması yapıldığında 1965’ten bu yana sadece 12 bilimsel araştırma yapıldığı görülüyor. Bu araştırmaların tümünde vajinismus tedavisinde hipnozla kayda değer başarı elde edilmediği saptaması var.

 

6--Doktorlar ve özellikle psikiyatrlar hipnozun gerçek değerini ve kullanım alanını bildiklerinden belirli hastalarda ve ancak gerekirse kullanıyorlar.

Hipnoz ne mucizedir ne de başlı başına bir tedavi yöntemi. Nörobiyolojisi iyi araştırılmış bu fenomen, ehil ellerde tedavide kullanılan yardımcı yöntemlerden biri sadece.

 

7--Kimse istemeden, zorla ya da farkında olmadan hipnoza sokulamaz. Hipnoz olabilmek için kişinin istemli, gönüllü olması gerekir. Hipnoz, hipnoza girecek kişinin edilgen değil etkin olduğu bir süreç.

 

8--Hipnoz sırasında kişinin bilinci tümüyle telkin altına girmez. Kendisini hipnoza sokan kişinin söylediklerini duymakla kalmaz, onları yorumlar da. Bu yüzden hipnoz altında anlatmak istemediği, toplumsal ya da ahlaki açıdan uygun görmediği hiçbir şeyi anlatmaz ve yapmaz. Kelimenin tam anlamıyla aklınıza yatmayan, hipnoz altında değilken yapmayacağınız bir eylemi hipnoz altında da yapmazsınız.

 

9--Beynini Yıkarlar-Bu ancak kötü bir Hollyvvood filminde gerçekleşebilir. Hipnoz sonrası telkinler ancak kişinin istemiyle kabul edebileceği talimatlar olabilir. Örneğin, ne zaman sigara içmek istesem aklıma sağlığımı korumalıyım düşüncesi gelsin.

 

10—Uyanamazsın-Hipnoz uyku olmadığından böyle bir durum mümkün değil.

 

Kaynak:NTV Bilim-Şubat 2011

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.