MAKALELER / Kadın Beyni Erkek Beyninden Farklı





Kadın Beyni Erkek Beyninden Farklı:

 

1--Bugün beyin görüntülerine dayanan araştırmalar gösteriyor ki, kadınlar sorunları çözmek için beyinlerinin farklı bölgelerini kullanıyorlar.

 

1.1--Erkekler gri maddeden, kadınlarsa daha çok ak maddeden yararlanıyor.

 

1.2--Ayrıca beynin sağ ve sol yarısını birleştiren “corpus calusum” yapısının kadınlarda % 25 daha büyük olduğuna inanılıyor.

 

1.3--Yazar Shaunti Feldhahn’a göre bu farklar kadınlarda birden fazla işi aynı anda ; yapmayı, erkeklerde de olayları teker teker analiz etmeyi kolaylaştırıyor.

 

1.4--Hormonlara gelince, Louann Brirendine “Erkek Beyni” adlı kitabında testosteron, androstenedion ve vasopressin’in, özellikle risk alma ve cinsellik konularında, erkeklerin algı ve davranışlarına büyük bir etkisi olduğundan söz ediyor.

 

1.5--Brizendine, “Kadın beyni cinsel ilişkiden önce aşkın ve bağlılığın umudunu ister” diye yazıyor, “erkekler içinse cinsellik çoğu zaman önce gelir.”

 

2--Araştırmalar, yüksek testosteronun riskte aşırılığı özendirdiğini gösteriyor.

 

2.1--Kimilerine göre de erkek kulübü Wall Street, katıksız bir erkek kültüründe yüksek riskle kumar oynamanın nelere yol açabileceğinin bir numaralı kanıtını

 

3--erkekler yaşlandıkça andropoz dönemine giriyor. Testosteronla vasopressin azalırken östrojenin etkisi artıyor. Brizendine’in yazdığı gibi, “Olgun erkek beyni hormonal olarak kadın beynine oldukça yakın.

 

Kaynak:Sabah Gazetesi-Newyork Times Eki

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 63

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.