MAKALELER / Kanser-Meme Kanseri-Tedavi Notları





Kanser-Meme Kanseri-Tedavi Notları:

 

1.1--6 ayda bir akciğer grafisi çektirsin ve tümör markerları olan CA 153 (A ve CA 12 e baktırsm. Yılda 1 kez mamografi ve ultrasonografi yaptırsın. Meme korucuyu yapılan yani memenin bir kısmı alman hastalarda radyoterapi tatbik edildikten sonra 6 ayda bir mamografi şart. Şüpheli odaklar varsa meme MR’ı yapılmalı.

 

1.1.1--Normalde tedavi başlangıcında hastalara 1 kez kemik sintigrafisi yapılır. Daha sonra kemik ağrısı yoksa kemik sintigrafisi istenmez. Çünkü hastalar bu işlemle yüksek dozda radyasyon alır.

 

1.1.2--CA 153’te yükselme ya da herhangi bir metastaz şüphesi varsa PET de faydalı bir kontrol aracıdır.

 

1.2--Hastaların kilo almaması gerekir. Fakat kilo verilmesi de doğru değildir. Genellikle kilonun 2 aşağı ya da yukarı muhafaza edilmesi tavsiye edilir.

 

1.3--Tamoksifen ve adetten kesmek için yapılan tedavi kiloya sebep olabilir. Bu nedenle diyete çok dikkat etmek, katı yağlardan, beyaz un ve şekerden uzak durmak gerekir.

 

1.4--Adeti kesilen hastalarda ateş basması, aşırı terleme, el ve ayaklarda yanma, sıkıntı, sinirlilik, çarpıntı gibi menopoz şikayetleri ortaya çıkar.

 

1.5--İlk 1 yıl hastaların yüzde 30’unda depresyona rastlanır. Bu nedenle hastaların psikolojik destek almaları önemli. Spor, huzurlu bir aile ortamı bu sıkıntıların rahat bir şekilde geçmesini sağlayabilir.

 

1.6--Hormonoterapi kesildikten sonra 40 yaşm altındaki hastalarda adetler 6 ay ya da 1 yıl zarfında geri gelir. Eşiniz kilo almamışsa omega 3 fish oil, bromelain (ananas hapı), kalsiyum ve D vitamini kullansın. Tamoksifen nadir olarak karaciğer fonksiyonlarını bozabilir.

 

1.7--Eğer SGOT, SGT testlerinde bir yükseklik varsa tamoksifene ara verilmeli ve karaciğeri korumak için milk thistle (devedikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı) ve maitake mantarı hapı kullanılmalı.

 

2--Ultarasonografi yaptırmayı ihmal etmeyin. Şüpheli odaklar belirlenirse meme MR’ı da yaptırabilirsiniz.

 

2.1--Çocuk doğurmanız olumlu bir faktör; araştırmalara göre 30 yaşmdan önce çocuk doğuran kadınlarda meme kanseri riski daha düşük.

 

2.2--Ailede meme kanseri öyküsü olduğu için menopoza girince kesinlikle hormon kullanmayın.

 

2.3--Keten tohumu ve soya yağı tüketin. Kilo almamaya çalışın. Dengeli beslenin ve egzersiz yapın.

 

2.4--Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun, organik olanları tercih edin. Beyaz un ve şeker tüketmeyin. Tam tahılları tercih edin.

 

2.5--Bol bol yoğurt yiyin. Sofranızdan lahana, karnabahar, brokoli, semizotu, kırmızı turpu eksik etmeyin. Karahindiba, kuzukulağı, biberiye ve tere de çok faydalı. Bunlardan biri mutlaka sofranızda olsun. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.

 

2.6--Özellikle biberiye çok önemli bir bitki. Bir araştırmaya göre biberiye meme kanserli farelerde tümörü % 47 oranında öldürüyor.Türkiye’de de bol miktarda bulunuyor. Salatanızda taze olarak da tüketebilir, çayını da yapabilirsiniz.

 

2.7--Haftada 1-2 kez kuru fasulye, bezelye, nohut, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketin. Kuru kara erik, karadut, kara üzüm ve kara kayısı yiyin.

 

2.8--Toprakta ya da pamuk üzerinde yetiştirdiğiniz arpa, yulaf filizlerini salatalarınıza serpin. Ananas, avokado, fesleğen ve kuşkonmaz tüketmeyi ihmal etmeyin.

 

2.9--Kırmızı etten kaçının, balık, hindi ve tavuğu tercih edin.

 

2.10--Kabız kalmayın, kabızlık bütün tümörlerin anasıdır.

 

2.11--Memenizde fibrokist varsa kola, çikolata ve kahveden uzak durun.

 

2.12--Kullanabileceğiniz en yararlı besin destekleri şunlar: Flax seed (keten tohumu yağı), omega 3,1 gram kalsiyum, maitake mantarı hapı.

 

2.13--Belli periyotlarla milk thistle (devedikeni sütü kapsülü) ve dandelion (karahindiba) hapı da kullanabilirsiniz

 

Kaynak:Prof.Dr.Erkan Topuz



Makalenin İzlenme Sayısı : 56

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.