MAKALELER / İlaç Sektörü-2-Türkiye





İlaç Sektörü-2-Türkiye:

 

1--Yılda 21 milyar lira değerinde, 2.2 milyar kutu ilaç tüketiyoruz. İlaçların değer olarak % 16.5'u hastanelerde kullanılıyor. 18 milyar değerindeki ilacı ülkeye yayılmış 24 bin eczane satıyor.

 

1.1--İlacın % 90'ı reçeteli ilaç. Reçeteli ilacın % 86'sı geri ödemeli satışlardan oluşuyor. Reçeteli ilaç için halkın cebinden çıkan para 2.5 milyar lira dolayında.

 

1.2--İlaç sektöründe 56'sı yerli toplam 71 üretici firma var. Yabancılar Türkiye'de fason ya da lisans altında ilaç üretimi yapıyorlar.İlaç üretiminde kullanılan hammaddelerin yaklaşık % 80'i yurt dışından temin ediliyor.

 

1.2.1--İlaç araştırma ve geliştirmeye dayalı bir üretim kolu.Referans ilaçlar, araştırmacı-geliştirmeci firmalar tarafından geliştirilerek patent koruması altında pazara verilen ilk ürünler. Koruma süreleri bittikten sonra bu ürünler referans alınarak eşdeğer ilaçlar üretiliyor.

 

2--Türkiye'de bir yılda ilaca harcanan 21 milyar TL'nın, % 69'u referans ilaçlara harcanıyor. Eşdeğer ilaçlara yapılan harcamanın toplamda payı % 30 oranında.

Piyasada satılan ilaçların başında antibiyotikler, ağrı kesiciler, romatizmal ilaçlar ve kalp ilaçları geliyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Olayların İçinden




Makalenin İzlenme Sayısı : 50

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.