MAKALELER / D Vitamini Bağışıklık Sisteminin Anahtar Hormonu





D Vitamini Bağışıklık Sisteminin Anahtar Hormonu:

 

1--Araştırmacılar D vitamininin kalsiyum metabolizmasını desteklemesinin yanı sıra, bedenin savunma/bağışıklık sistemi için de önemli bir rol oynadığını buldu.

 

1.1--Kopenhag Üniversitesi bilim insanlarına göre, bedende D vitamini eksik olduğunda, bağışıklık sisteminin savunma askerleri olan T- hücreleri reaksiyon göstermiyor, dolayısıyla da bedendeki hastalık etkenleriyle savaşamıyorlar.

 

2--T-hücreleri, bakteri veya virüsleri bulup yok edebilmek için önce zararsız bağışıklık hücrelerinden, hastalık etkenlerini zararsız hale getirebilen katil hücrelere dönüşmek zorunda.

 

2.1--Bu dönüşüm için de D vitaminine ihtiyaçları var. Vitamin olmadığı zaman T-hücreleri etkinleşmiyor.

 

3--Uluslararası Sağlık, İmmünoloji ve Mikrobiyoloji Bölümü'nden Carsten Geisler'ın açıklamasına göre, bir hastalık etkeniyle mücadele etmeye hazırlanan bir T-hücresi, antene benzeyen bir reseptörle D vitamini aramakta. Bu da T-hücresinin etkinleşebilmesi için muhakkak D vitaminine ihtiyacı olduğu anlamına gelmekte.

 

3.1--T-hücresi kanda yeterince D vitamini bulamazsa hareket edemez. T-hücrelerinin hareket edebilmeleri için D vitaminine ihtiyacı olduğunun bulunmasını önemli bir gelişme olarak kabul eden bilim insanları, yeni bulgularıyla bağışıklık sistemi araştırmalarındaki bir boşluğu doldurabi-leceklerine inanıyorlar.

 

Kaynak:CBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 51

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.