MAKALELER / Atık-Organik Atıkları Gübreye Dönüştürmek-Belediyeler





Atık-Organik Atıkları Gübreye Dönüştürmek-Belediyeler:

 

1--Organik tarım uygulamalan ile örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik ürün artıklarım geri dönüşüm sistemiyle tekrar çiftçiye kazandırarak hem gübre maliyetini yan yarıya düşürecek hem de ürün artıklarından oluşan kirliliğin önüne geçecek.

 

2--İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Demeği (ETO) ve Ege Tanmsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde hayata geçecek olan “Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıklann Değerlendirilmesi Modeli Projesi”, Menderes’in Yeniköy, Seferihisarın Orhanlı ve Urla’nın Bademler ve Yağcılar Köyleri’nde pilot olarak uygulanmaya başlanacak.

 

2.1--Proje kapsamında, organik artıklann değerlendirilmesi amacıyla dal öğütücü makineler alınarak gezici makine parkları oluşturulacak. Organik artıklardan çıkarılarak öğütülen dallar ve malzemeler, uygun koşullarda çürütüldükten sonra oluşan humus analiz edilecek ve toprak düzenleyici olarak üretimde kullanılabilecek.

 

2.2--Organik ürünlerden geriye kalan artıkların değerlendirilmesi ile hem çiftçilerin gübre maliyeti % 50 düşecek hem de 5 bin ton organik artığın bertarafından oluşan maliyet ve kirliliğin önüne geçilecek.

 

2.3--Yeni sistem ile organik ürünler, yaprağından köküne kadar her bölümüyle maksimum oranda değerlendirilecek. Önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi için hazırlıkları son aşamaya gelen proje ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak olan Toprak Analiz Laboratuvan’nda; Yeniköy, Orhanh, Bademler ve Yağcılar köylerinde toprak ve yaprak tahlili gerçekleştirilerek çiftçilerin doğru gübreleme yapabilmelerinin sağlanması hedefleniyor.

 

2.4--Geri dönüşüm uygulamasının gezici ortak makinelerle çevre köylerde de yaygınlaştınlması ve geri dönüşüm sisteminin kullanım alanının genişletilmesi amaçlanıyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 17.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.