MAKALELER / Fransada Olaylar-Sosyolojik Titreşimler ve Rezonans







Fransada Olaylar-Sosyolojik Titreşimler ve Rezonans:

 

1—Fransadaki olayları mekanik titreşimlerin konusu olan rezonas diyagramına göre yorumlayabiliriz.

 

1.1—Kütle-yay-amostisörden oluşan mekanik sisteme bir sinüzoidal dış kuvvet etkidiğinde sistemin dış kuvvetinin frekansının=öz frekans gelmesi halinde sistem büyük kuvvetler üretecek biçimde rezonansa gelir ve sistemi dağıtır.


1.1.1--Mekanik titreşimler ilk önce köprülerde askerlerin tempolu yürüyüşü ile köprünün yürüyüşün temposuna bağlı rezonansa gelmesi ve yıkılması problemi olarak ortaya çıkmış ve teorik analiz yapılarak bugünkü teorik halini almıştır.Bu olguya bağlı olarak daha sonra askerler köprülerden serbest yürüyüş ile geçirilmeye başlanmıştır.Ayrıca Mekanik titreşimlerin elektromanyetik teori karşılıkları vardır.

 

 1.2--fn=fs…dış frekans=öz frekans….rezonans

rezonansta z(0,1)=0 olur yani sistemin rezonansa gelmesi için ayrıca

z sönüm oranının sıfıra yaklaşması şarttır.z=m/km olarak ifade edilir.Burada m=sönüm sayısı k=elastiklik katsayısı m=kütle olarak ifade edilir.

 

1.3— fn=fs ve z=0 olduğunda rezonans-hiper bol

 z=1 olduğunda ideal sağlık olur

z=0.5 olsa peryodik hareket

z=0..0.5 arası artan peryodik hareket-sönüm

z=0.5..1 arası azalan peryodik hareket-sönüm

 

2—Yorum:

1—Fransada entegre edilmemiş kütleye gelen stres kuvvetleri bu olaylara yol açmakta. her 10 yılda bu hareketin görülmesi bunun peryodik hareket olduğunu göstermekte.

 

1.1--Entegre edilmemiş kütle artmış olup aynı zamanda internet kaynaklı elastikiyet arttığından z sönüm oranı azalmış ve sıfıra yaklaşmakta bu ise sistemin rezonansa doğru ilerlediğini gösterdiği düşünülebilir.Rezonasta ise bu kütlede toplumsal şizofreni oluşabilir.

 

1.2--Bu duruma karşı entegrasyon problemlerinin çözümlenerek sönüm sayısının arttırılması ile kütle ve elestikiyet artışı dengelenebilir.

 

2—Entegrasyon probemleri çözülmez ise aynı olaylar daha kısa peryotlara kayabilir.

 

3—Fransada sosyal yapı genel olarak tepkisini bu şekilde ifade etmekte.En azından tepkisini ifade etmesi önemli ancak bu şekilde zarar verilmesi doğru değil.

 

4—Entegre edilmemiş bu insanlar maddi ve manevi açıdan daha yoksul durumdalar.Ne fransız nede afrikalı olabilmişler.Dolayısıyla entegrasyon çözümleri önemli.Burada İngiliz sisteminin çözümleri önemli örnek.Zira abd de başkan yardımcısı hintli.İngiliz milletler topluluğu büyük britanyaya bağlı iken kimlilerini koruyabilmekte.Abd de zenci beyaz çatışması zor.Zira herkes Abd için çalışıyor.

 

5—Öneri olarak Fransa entegrasyon çözümlerinde polisin ırkçı yapılanması varsa bunu çözmeli.Gruplara yeni haklar ve çözümler iyileştirmeler yapılmalı.İngiliz yönetim uygulamaları incelenebilmeli.

 Kaynak:Mekanik Titreşimler-Prof.Dr.Fuat Pasin




Makalenin İzlenme Sayısı : 93

Eklenme Tarihi : 06.07.2023

Önceki sayfaya geri dön.