MAKALELER / COP25-İklim Zirvesi Sona Erdi






COP25-İklim Zirvesi Sona Erdi:

 

1--Madrid’de düzenlenen iklim zirvesi sona erdi. Zirveye katılan büyük ülkelerin bazıları küresel ısınmayla mücadeleye direnmeye devam ederken küçük ülkeler ve aktivistler duruma tepki gösterdi.

 

2--Daha sert önlemler alma konusunda direnen ülkeler arasında Brezilya, Çin, Avustralya, Suudi Arabistan ve ABD vardı.

 

3--Konferanstan radikal önlemler yerine, 2015 Paris İklim Anlaşması’yla verilen mevcut emisyon oranı sözleri ile ısınma hedefleri arasındaki uçurumun kapanması yönünde ılımlı bir ‘‘acil ihtiyaç’’ çağrısı çıktı.

 

4--Gelişmekte olan ülkeler ve aktivistler, büyük ülkelerin daha sert emisyon sınırlamaları getirmesini umuyordu.Dünya Kaynakları Enstitüsü düşünce Kuruluşu’nun İklim ve Ekonomi Başkan Yardımcısı Helen Mountford bu görüşmelerin liderlerin bilimin gerçekliğinden ve sokaktaki insanın taleplerinden ne kadar kopuk olduklarını gösterdiğini söyledi.

 

5--Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres sonuçtan hayal kırıklığına uğradığını kaydetti.

 

5.1--Guterres, uluslararası toplumun iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli bir fırsatı kaçırdığını belirtti.

 

6—COP 25 den sonuç çıkmazken Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), açıkladığı rapora göre atmosferdeki ısınma son on yıl boyunca kayıtlara geçen en yüksek düzeyde.

 

6.1--WMO Başkanı Petteri Taalas, sıcak hava dalgaları ve seller gibi eskiden yüz yılda bir meydana gelen hava olaylarının artık daha sık olduğunu söyledi. Bahamalar’dan Japonya’ya ve Mozambik’e birçok ülkenin tropik fırtınalara maruz kaldığını belirten Taalas, Kutup bölgeleri ve Avustralya’da dev yangınların meydana geldiğini hatırlattı.

 

6.2--Raporda şu bulgulara yer verildi:

 

1--2015-2019 beş yıllık ve 2010-2019 on yıllık ortalama sıcaklarının kayıtlardaki en yüksek sıcaklıklar olduğu neredeyse kesin olarak değerlendiriliyor.

 

2--2019 kayıtlardaki en sıcak ikinci ya da üçüncü yıl olma yolunda ilerliyor.

3--Deniz suyu, sanayi devrimi öncesine oranla % 26 daha asidik. Bu durum deniz ekosistemini etkiliyor.

 

4--Kutuplardaki deniz buzu Eylül ve Ekim aylarında rekor seviyede düştü. Bu yıl Antartika’da da birkaç kez buz seviyesinde rekor düşüş görüldü.

 

5--İklim değişikliği küresel açlığın da temel sorumlusu olarak görülüyor. Son on yılda gıda kaynaklarında düzenli düşüş yaşandı. 2018’de 820 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kaldı.

 

6--Hava felaketleri bu yıl milyonlarca kişinin yerlerinden olmasına neden oldu. Bu felaketler Hindistan’dan Rusya’nın kuzeyine ve ABD’nin içlerine kadar yağış düzeninin değişmesine yol açtı.

 

7--Rapora göre deniz canlılarını olumsuz etkileyen deniz suyu sıcaklığındaki artış da yaygınlaştı.

 

8--Atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu da 407,8 ppm ile 2018’de rekor düzeye ulaştı ve 2019’da da yükselmeye devam etti.

 

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 507

Eklenme Tarihi : 03.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.