MAKALELER / Yangın-Yangına Sabun Köpüklü Çözüm





Yangın-Yangına Sabun Köpüklü Çözüm:

 

1--Japon şehri Kitakyuşu'da sadece geçen yıl 10 orman yangını çıktı.İtfaiye teşkilatları buraya yeni bulunan yangın söndürme köpüğü ile geldi.Köpük, ilk etapta 1995'te yaşanan yıkıcı Kobe depreminden sonra bina yangınlarını söndürmek için gereken suyu azaltmak amacıyla tasarlanmıştı.

 

1.1--Kitakyuşu kenti Yangın ve Afet Yönetim Bürosu Direktörü Sakamoto Masaaki, "Bu deprem sırasında birçok yangın çıktı. Depremde yangın muslukları ve su depoları yıkıldı. Dolayısıyla su depolayamıyoruz." diye konuştu.Bir şehir üniversitesi ve sabun şirketi ile işbirliği yapan itfaiye teşkilatı, köpüğü mükemmel hale getirdi.

 

2--Köpük, doğal kaynaklı sabundan yapılan solüsyonun suya karıştırılmasıyla üretiliyor.Kimyasal içermiyor, biyolojik geri dönüşümlü ve su damlacıklarını parçalayarak kullanılıyor.

 

2.1--"Yangın söndürme maddesi karıştırıldığında su damlası oluşmaz ve yapışkan hale gelir." diyen Masaaki, "Bu nedenle, kumaş veya ahşap aralıklarında iyi emiliyor." sözleriyle köpüğün yangınla mücadelede önemini aktardı.

 

3--Shabondama sabun fabrikasında üretilen köpüğün başarısı, şimdilerde araştırmacıların zihinlerini bu maddenin orman yangınlarda nasıl kullanılması gerektiğine odaklıyor.Bu arada Kitakyuşu Üniversitesi'nin araştırmasının gösterdiği gibi, ürün diğer sentetik versiyonlardan 266 kat daha az zararlı.

 

3.1--Fabrikanın araştırma ve geliştirme departmanı direktörü Dr. Kawahara Takayoshi, şöyle konuştu:"Su tüketiminin 17'de 1'den daha aza indirilebileceğini gösteren veriler var. Çevresel performans açısından, sentetik söndürme maddelerine göre balıklar ve diğer su yaşamı için çok daha az zehirli. İlaveten mikroorganizmalar tarafından yüzde 100 ayrıştırıldığı için çevrede atık da kalmıyor."

 

3.2--Köpük, Endonezya'nın Borneo Adası'na da ulaştı.Burası yoğun ormanları ve su yollarını bünyesinde barındırıyor Turbalık yangınları ise burada başlı başına bir sorun.Endonezyalı araştırmacılar, köpüğü çeşitli deneylerle test ediyor.Araştırmacılar, deney ateşinin 10 ay sonrasında bitki örtüsünün yeniden büyüdüğünü gördüler.

 

3.3--Afet yönetiminde öncü ülkelerden Japonya, yıkımları önlemede Endonezya'ya yardım ediyor.Palangka Raya Üniversitesi CIMTROP Peatland laboratuvarı saha koordinatörü Kitso Kusin, deneyimini şu sözlerle aktarıyor:“Daha önceki deneyimlerime göre yangınları sadece suyla söndürmek çok zor. Ama bu sabunu kullanarak kısa sürede çok güzel sonuçlar alıyoruz.”Turba, yani ölü bitkiler alev aldığında, közler yeraltında uzun süre yanmaya devam ederek zararlı gazlar açığa çıkarabilir.

 

3.4--Japon sabunundan yapılan köpük ise toprağın içine işleyerek onları dışarı çıkarıyor. 2019'daki gerçek bir orman yangını sırasında burada paha biçilmez olan bir deneyimdi.

 

3.5--“Yangını söndürdükten sonra ertesi gün yeniden alev aldı. Şans eseri elimizde daha önceki deneyler sırasında kullandığımız Shabondama sabunu stoğundan kalan köpük vardı." diyen Kitso Kusin, "Çok fazla sabunumuz kalmamasına rağmen, kalan yangınları söndürmede sonuçların çok etkili olduğunu gördük." diye konuştu.

 

4—Yorum:İBB İtfaiye Daire Başkanlığı  ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Orman Teşkilatındaki yangınlar için bu sıvı sabunu ürettirip kullanabilir mi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.