MAKALELER / Kuraklığa Karşı Deniz Suyu Arıtma Teknolojisi Çözümü





Kuraklığa Karşı Deniz Suyu Arıtma Teknolojisi Çözümü:

 

1—Küresel ısınma ile birlikte artan kuraklığa karşı ülkeler strateji oluşturmaya çalışıyor.Akdeniz bölgesinin daha fazla ısınması artan kuraklık anlamına gelebilir.Bu anlamada bir akdeniz ülkesi olan Cezayir kuraklığa karşı stratejik olarak deniz suyu arıtma teknolojilerini ön plana almaya çalışıyor.

 

2-Kuraklık ve içme suyuna olan ihtiyaç giderek daha önemli hale gelirken su yönetimi Cezayir için büyük bir zorluk oluşturuyor. Ülke bu duruma karşı tuzlu su arıtma tesislerine ve barajlarına güveniyor.

 

2.1--Tipaza bölgesindeki Kef Eddir barajı, Cezayir’in 81 büyük barajından biri. Buradaki dört yeni barajın, depolama kapasitesini 9 milyar metreküpe çıkarması bekleniyor. Tarihinin en kurak üç yazını geçiren ülkede buna benzer onlarca baraj inşası planlanıyor.

 

2.2--Yoğun nüfuslu kıyı bölgelerinde ise su kıtlığını önlemek için öncelik, deniz suyunu tuzdan arındırma tesislerine veriliyor. Bu tesisler halihazırda ülkenin içme suyu ihtiyacının %17’sini karşılıyor. Yeni istasyonlar sayesinde bu oranın 2030’a kadar % 60’a ulaşması bekleniyor.

 

2.3--Su kıyıdan bir kilometre içeriden çekiliyor. Daha sonra, mineralleştirilmeden önce enerji açısından daha verimli olan ters ozmoz da dahil çeşitli arıtma işlemlerinden geçiyor. Bu, tüm Cezayir kıyılarına konuşlandırılabilecek bir teknoloji.

 

2.3.1--AEC'nin Geliştirme ve Mühendislik Direktörü Sofiane Zamiche, "Devletin, beş yeni deniz suyu arıtma istasyonu inşasını öngören bu iddialı programının lansmanı ve 2030 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek orta vadeli programı ile birlikte, Cezayirlilerin artık meteorolojik koşullara, barajların doluluk oranına bağımlı olmayacağını söyleyebiliriz. Sonrasında baraj sularını diğer sektörlere yönlendirebileceğiz." ifadelerini kullanıyor.

 

3—Yorum:İstanbul-kocaeli vs iller için hükümetin yerel belediye ile işbirliğine giderek örneğin istanbulun yada kocaelinin su ihtiyacının %30-40 ının güneş enerjili deniz suyu arıtmasından elde etmesi mümkün olabilir mi.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2022-Gizem Sade

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.