MAKALELER / Kamuda Yeniden Yapılanma Oldukça Önemli-Özbekistan





Kamuda Yeniden Yapılanma Oldukça Önemli-Özbekistan:

 

1--Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in imzaladığı kamu yönetiminde yapısal reform kararnamesine göre 1 Ocak 2023'ten itibaren, bakanlık ve kamu kurumlarının sayısı 61'den 28'e indirilecek.

 

1.1--Buna göre, 25 olan bakanlık sayısı 21'e düşürülecek, bazı kamu kurumları birleştirilecek, 20 kamu kurumu ise lağvedilecek.

 

1.2--Kararnameye göre, yeni yılın ilk gününden itibaren, profesyonel yönetim ilkelerine dayanan ve verimliliğe odaklanan bakanlık ve kamu kurumlarını içeren bir sistem oluşturulacak. Bakanlık ve kamu kurumlarında yöneticiler de dahil, idari personel sayısı % 30 azaltılacak.

 

1.3--Halihazırdaki sekiz başbakan yardımcısı ve üç başbakan danışmanından sadece dört başbakan yardımcısı kalacak. Bakanlar Kurulu'nun yürütme idaresindeki 269 personel yarı yarıya azaltılarak 120 personele sahip Başbakanlık Sekreterliği oluşturulacak.

 

1.4--Bakanlık ve kamu kurumları yeniden yapılandırılarak oluşturulacak yeni bakanlıklardan bazıları:

Yüksek Öğrenim, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı, Su İşleri Bakanlığı,Dijital Teknolojiler Bakanlığı, Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Su İşleri Bakanlığı

 

2—Yorum:yeniden yapılanma kamuda belli sürelerle yapılması gereken bir süreç.Turgut Özal döneminde yapılan yeniden yapılanmalarda bürokrasinin azaltılması ön plana çıkmıştı.Bu anlamda kamuda istenen evraklarda ciddi bir azalma ve elektronik ortama taşınma gerçekleşmişti.

 

2.1--Kamuda yeniden yapılanma ile kamu daha genç bir hale getirilebilir. Yeniden yapılanmada bürokrasinin azaltılması-pesonel sayısının azaltılıp-daha nitelikli peronelin görevlendirilmesi-yeni bakanlıkların oluşturulması-bazı bakanlıkların lağv edilmesi ayrıca ülke olarak DPT nin yeniden oluşturulması.İşlerin elektronik ortama taşınması-kamuda kullanılan işletim sisteminin ulusal olması vs

 

Kaynak: https://tr.euronews.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 93

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.