MAKALELER / Enerji-Avrupa Enerjide Yenilenebilir-Nükleer ve Hidrojene Yöneldi





Enerji-Avrupa Enerjide Yenilenebilir-Nükleer ve Hidrojene Yöneldi:

 

1—Fransa-Belçika kullanımda olan bazı nükleer santrallerin kapatılma tarihini ileri tarihlere uzattı.

 

2—Fransa ve Almanya hidrojen hatları kurmaya ve hidrojenli araçlara yönelmeye başladı.

 

3--Fransa, İspanya ve Portekiz, 2030 yılına kadar İber Yarımadası'ndan Avrupa'ya hidrojen taşıyacak denizaltı boru hattı inşası konusunda anlaştı.

H2MED olarak adlandırılan boru hattı Avrupa Birliği'nin enerji arzını daha bağımsız hale getirmeyi amaçlıyor.

 

3.1--İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, boru hattının Fransa'ya yılda yaklaşık 2 milyon metrik ton hidrojen taşıyabileceğini söyledi. Bu, AB'nin tahmini hidrojen ihtiyacının yüzde 10'u anlamına geliyor.

 

3.2--AB'nin 2030 yılına kadar 10 milyon metrik ton yenilenebilir hidrojen üretmeyi ve 10 milyon ton daha ithal etmeyi planladığını belirten Von der Leyen, "Hidrojen Avrupa için oyunun kurallarını değiştirecek bir unsurdur" dedi.

 

3.3--Portekiz Başbakanı Costa ; Yeşil hidrojeni, kendi altyapılarımızda, hidrolik ve güneş enerjisiyle üretip enerjide yeni bir kaynak yaratacağız." değerlendirmesinde bulundu.

 

3.4—Öte yandan Avrupa Komisyonu 5,4 milyar euro değerindeki Fransa, Almanya ve 13 diğer üye ülkenin ortak finanse ettiği hidrojen projesini onayladı.

 

3.4.1-- Geliştirilecek olan projeler, yenilenebilir ve düşük karbon üretiminden hidrojen depolama, ulaştırma ve dağıtımına kadar tasarımdan başlayarak piyasaya sürünceye kadar değer zincirinin bütün aşamalarını kapsayacak.

 

3.5-- Kamyon ve otobüs gibi ağır vasıta araçlarını fosil yakıtlardan arındırmaya çalışan Almanya, ülke genelinde hidrojen yakıt dolum istasyonu ağını da önemli ölçüde genişletecek.

 

3.5.1--Hidrojen altyapı operatörü H2 mobility ile bu alanda faaliyet gösteren şirketler, Almanya'da istasyon sayısını 2030 yılına kadar üç kattan fazla artırarak 300'e çıkaracaklarını açıkladı.

 

3.5.2-- Uzmanlara göre binek araçlar için ideal görülen elektrikli motorlar, ağır vasıtalarda kullanılabilecek kadar güçlü değil.Hidrojenin kamyonlara ve otobüslere daha iyi adapte olduğunu belirten proje yöneticileri, hidrojen ile 'hızlı yakıt ikmali' yapılabildiğini ve yükten ödün vermeden uzun mesafelerin kat edilebildiğini söylüyor.

 

3.5.3-- Hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi dolduruluyor. Depo doldurma işlemi benzinli araçlarda 2-3 dakika sürerken, hidrojenli araçlarda bu işlem hemen hemen aynı sürede tamamlanıyor.

 

3.6-- Almanya'daki merkezinde faaliyet gösteren Enapter şirketi, geliştirdiği "iyon değişim katman elektrolizer" ile (sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşikleri ayrıştıran aygıt) sistemini 33 farklı ülkede 100 projeye katkıda bulunmuş. Bu teknoloji, yenilebilir kaynaklarla elde edilen elektriği kullanarak yine doğa dostu olan hidrojen yakıtına dönüştürüyor.

 

3.6.1-- Bu sistem geleneksel olanlardan çok daha hızlı bir şekilde elektrik-hidrojen dönüşümü gerçekleştiriyor. Şirketin geliştirdiği AEM eletrolizerleri daha şimdiden otomobil ve uçakların yakıtlarını doldurmada, sanayi sistemleri ve ev ısınması gibi farklı alanlarda kullanılıyor.

 

3.6.2-- Sıvı hidrojen teknolojisi doğa dostu olsa da bazı çevreler tarafından eleştiriliyor. Zira sıvı hidrojenin randımanı nispeten düşük ve üretimi de diğer teknolojilere göre biraz daha pahalı. Ancak Enapter şirketi geliştirdiği AEM elektrolizerleriyle işte tam da bu soruna çözüm getiriyor ve evde dahi "yeşil hidrojen" üretimine olanak sağlıyor.

 

 

Kaynak: https://tr.euronews.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 83

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.