MAKALELER / Geleceği-Anı Öngören-Simüle Eden Küre





Geleceği-Anı Öngören-Simüle Eden Küre:

 

1--Dünyanın ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlarına bugün kimse kesin bir çözüm önerisi getiremiyor, çünkü en akıllı insanların bile tüm permütasyonları algılaması mümkün değildir.

 

1.1--İsviçre’deki Zürih Federal Teknoloji Enstitü' iden fizikçi ve sosyoloji bölüm başkanı Dirk Helbing, bu gibi karmaşık sorunları çözmek için bir milyar Avro’luk bir bilgisayar sistemi kurulmasını öneriyor.

 

1.2--Bu sistem dünyanın kristal küresi gibi gelecekle ilgili öngörülerde bulunacak. Bu küre yalnızca ekonomi, politika veya çevre gibi konuları değil her şeyi aynı anda simüle edebilecek. Bu projenin çekirdeğinde Living Earth Simulator adı verilen bir makine buluyor.

 

1.3--Bu sistem “büyük veri” denilen trendin ilk aşaması olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda bilim insanı dünyanın tüm verilerinin merkezi bir yerde toplanmasını gereksiz görüyor, bunun yerine internette veri bulutları oluşturmanın daha yararlı olacağını düşünüyor.

 

1.4--Bağlantılarla birbiriyle ilişkilendirilen ve bulutları insanların veriler içinde gezinmesine, gizli bağlantıları ortaya çıkartmasına ve rekabetçi fikirler için piyasa ışturmasma zemin hazırlayabilecek.

 

2—Yorum:Türkiyede kurumlar için böyle bir küre oluşturulabilir mi.Bunlar cumhurbaşkanlığı makamına bağlanabilir mi.Örneği türkiye deprem simülatörü muhtemel deprem potansiyelleri için kullanılabilir.Dış ilişkiler simülatöründen dış politikada yararlanılabilir.Ekonomi simülatörü ile ekonomik veriler için sunum yapılabilir.Meteroloji simülatörü ile uzun vadeli hava tahminleri kuraklık analizleri yapılabilir.

 

Kaynak:Türkçesi- Reyhan Oksay Kaynak: Scientific American, Aralık 2011

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 100

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.