MAKALELER / Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir






Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir:

 

1—Ev almadan önce bazı araştırmaların yapılması gerekir.

 

1.1—Evin tapusunun fotokopisine bakılarak

 

1—İlgili ilçe belediye imar müdürlüğünde ilgili mahalleye bakan bölge mühendisinden bu evle ilgili

 

1-bina için zabıt-yapı tatil tutanağı varmı

 

2—evin bulunduğu yer yeşil alan-okul vs kalıyormu

 

3—daire projesinde dairemi yoksa ortak alan mı-kısaca projesine uygun mu

 

4—dairenin iskanı-yapı kullanım izin belgesi-kat mülkiyeti mi var yoksa yapı ruhsatı-kat irtifakı mı var

 

5—İlçe tapu müdürlüğünden dairenin tapusu için ipotek konmuş mu veya tapuya şerh konmuş mu


5.1--Binanın enerji kimlik belgesi varmı.Enerji kimlik belgesi yoksa bu konuda yetkili bürolardan enerji kimlik belgesi almaları uygun olabilir.Satışta enerji sınıfı yüksek binanın fiyatı daha yüksek olacağı için bina sahipleri-sahibinin ilgili belediye imar md başvurup binanın ısı yalıtımı için bilgi ve izin alıp ısı yalıtımı yaptırabilirler.


5.2--Ayrıca eski-denetimsiz daire alırken binanın depreme dayanımı açısından bina kolonlarından karot örneği alınarak beton sınıfını belirleyen statik açıdan uygun olduğunu belirleyen riskli yapı raporunun alınması oldukça önemli olabilir.Bu rapor ile deprem açısından riskli binalar kentsel dönüşüme girebilir.

 

6—Evin eski sahibi elektrik-su-doğalgaz-tlf ilgili idareye bir borç bırakmış mı

 

7—Ev 2001 yılından sonra yapılmış ise müteahhidi binayı tamamlamış mı-yoksa kayıp mı-yapı denetimi tam-iş bitirme evrağı düzenlenmiş mi.

 

2—Bina eski mi yeni mi.Eski ev ise bina ömrünü(betonda 50 yıl) tamamlamış olabilir.Eski bir ev için betondan karot alınıp ölçüldüğünde beton kalitesi deniz kabuklu C6 çıkabilir oysa yeni kat mülkiyetli yapı denetimli bir evin betonu en az C25 dir.

 

3—Eski bir ev alırken önce en yakın beton laboratuarından bina sağlamlık raporu alınması gerekir ve beton kalitesi C25  ve üzeri olması gerekir böyle bir bina dıştan min 4 cm karbonlu straforla mantolama yapılıp enerji kimlik alabilir.Enerji kimlik belgesi tapuda satışta gerekir.Enerji kimlik belgesinde iyi olan binanın satış fiyatı daha yüksek olabilir.

 

3.2—Eski bir evde sağlamlık raporunda beton kalitesi düşük çıkmış ise bu bina için ilgili ilçe belediyesinde kentsel dönüşüm müdürlüğüne gidip bina kentsel dönüşüme sokulabilir.Kentsel dönüşüme giren binalarda müteahhit firma eski daireye karşılık yeni bir daire veya yeni bir daire verip üstüne para isteyebilir.Ayrıca kentsel dönüşüm müdürlüğünün hazırlayacağı bir evrakla dairesi kentsel dönüşüme giren evin sahibine her daire sahibi için 18 ay süreyle kira yardımı yapılmakta.

 

3.3—Yeni ev alırken kat mülkiyetli denetimli yeni daire almak en iyi çözüm olabilir.Ayrıca yatırım amaçlı alınıyorsa daire yerine dükkan almak daha uygun olabilir.


3.4--Ev satışı yapılırken tapu müdürlüğü yapı denetim seviyesi oranında kat irtifakı kurdurmakta.Kısaca mütaeahhitin banka kredili satışı için ancak (seviye oranı-%10) kadar dairenin kat irtifakını kurdurabilir.Binanın seviye oranı %80 ise ve 100 daire varsa ancak 70 dairenin kart irtifakı kurulabilir.Bina iskan aldıktan sonra bu kat irtifakları kat mülkiyetine döner.

 

4—Alacağınız evin bulunduğu ilçe-ilçenin sokağı sizin sosyo-ekonomik aynı zamanda kültürel yapınıza uygun mu.

 

5—Yüksek katlı sitelerde 2-3 katlar tercih edilebilirken,5 katlı binalarda üst katlar tercih edilebilir.Ev alırken en önemli kural ev alma komşu al kuralıdır.Komşularınıza bir bakın.Anlaşabilecekmisiniz.

 

6—Teras katlar daha geniş balkonlu olup havadar olabilir.Ancak yazın çatı katlar sıcak olabilmekte.

 

6.1—Evin dış duvarı çift tuğla arası strafor ise bu mantolanmış eve göre daha yazın serin-kışın daha sıcak olabilmekte.

 

7—Evin fiyatı yüksek yani balon mu.Bunu anlamak için ; Evi alıp kiraya verecekseniz şöyle bir hesap yapabilirsiniz.Evi aldığınız fiyata,o semtte evin bir yıllık kirasını bölerseniz çıkan değer evin geri dönüş süresi olup bu değer semte göre hafif değişse bile genel olarak 20-22 yıl arası ise evi satın aldığınız fiyat sağlıklı kabul edilebilir.

 

7.1--Kısaca konutlar için avrupada 20-22-İstanbulda 15-22—işyerleri için 10-12 değeri kabul edilebilir.Bu anlamda ortalama 20 nin üzerinde ise evin fiyatı şişirilmiş kabul edilebilir.

 

7.2--Örneğin bir daireyi 1500 tl den kiraya verebilecek bir durum varsa fiyatıda 400.000 tl ise evin geri dönüşü 1500x12=18000 tl ve geri dönüş süresi 400.000/18.000=22 yıl olup fiyatı az yüksek kabul edilebilir.

 

8—Evin dış görünümü-bahçe durumu-otopark durumu-evin mutfağının ferahlığı-banyo-wc-oda-salon ferahlığı önemli.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 493

Eklenme Tarihi : 03.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.