MAKALELER / Kuranı Kerim- Orijinal Mushaflar İle Günümüz Kur’an- I Kerim’i Arasında Herhangi Bir Değişiklik Olmadığı Kanıtlandı





Kuranı Kerim- Orijinal Mushaflar İle Günümüz Kur’an- I Kerim’i Arasında Herhangi Bir Değişiklik Olmadığı Kanıtlandı.

 

1--Eski Diyanet İşleri Başkam Dr.Tayyar Altıkulaç, 10 yıllık çalışma sonucunda orijinal 4 mushaf ile günümüz Kur’an- ı Kerim’ini harf harf kontrol ederek, aralarında herhangi bir değişikliğin olmadığım kanıtladı.

 

1.1--Altıkulaç, Kur’an-ı Kerim’i ile dünyadaki 4 orijinal mushaf üzerinde IRCICA ve Türkiye Diyanet Vakfi’nm katkılarıyla yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

1.2--Mushaflar üzerinde de aynı çalışmayı yürüttüğünü belirten Altıkulaç, “Bunlar hep ayn ayn coğrafyalarda henüz hicretin birinci asrı içinde yazılmış mushaflar. Mushaflar, birbirleriyle tam bir paralellik içinde oldukları gibi, dünyanın her yerinde okunan Kur’an-ı Kerimlerle de aynı paralelliği gösteriyorlar. Ne fazla, ne eksik. Bu çok muhteşem ve huzur verici...

 

1.4--1.2--Diyanet işleri Başkam Ali Bardakoğlu, Türkiye’de Hz. Osman dönemine ait 3 önemli mushaf bulunduğunu, bunların birini Diyanet Vakfı’nın, diğer ikisini de IRCICA’nın neşrettiğini belirterek, 'San’a Mushafi’nın da yakında neşredileceğini bildirdi.

 

1.4.1--Altıkulaç, çalışmalarının San’a mushafı üzerinde devam ettiğini belirterek, o da bitmek üzere, yakında matbaaya göndereceğiz” dedi.Tayyar Altıkulaç’ın yaptığını ifade eden Bardakoğlu, ‘4 neşir ortaya çıkardı ki, indirildiği andan bu yana Kur’an-ı Kerim mushafları arasında en küçük bir değişiklik yoktur ve Müslümanlar Allah’ın da bir korumasının sonucu olarak, Kur’an-ı Kerim’i gözleri gibi korumuşlardır” dedi.

 

2--Mushaflann en eski belgelerinin kütüphanelerde saklı bulunduğunu ve kimsenin bunların kapağım açıp inceleme fırsatı bulamadığım anlatan Altıkulaç, teknolojik gelişmelerin sonucu dijital çekim sayesinde kütüphanelerdeki mushafları dijital ortama aktardıklarım ve kitap haline getirdiklerini kaydetti.

 

3--Orijinali Topkapı Sarayı’nda bulunan ve Halife Hz. Osman’a izafe edilen Mushaf-ı Şerifin IRCICA tarafından hazırlanan özel faksimile nüshası ile dünyanın her yerinde okunmakta olan Kur’an-ı Kerim’i kelime kelime, harf harf, hatta diş diş kontrol ettiğini ve arada herhangi bir değişikliğin olmadığım tespit ettiğini anlatan Altıkulaç, aynı çalışmayı Kahire’de bulunan ve yine Hz. Osman’a ait olduğu söylenen El-Meşhedü’l- Hüseyni mushafı üzerinde de yaptığını kaydetti.




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.