MAKALELER / Evcil Hayvanlar-Zararlı Gıdalar





Evcil Hayvanlar-Zararlı Gıdalar:

 

1—Soğan-Sarımsak-Bazı kedi ve köpekler Allium gıdalarını-Soğan-Sarmısak yedikten sonra herhangi bir semptom göstermeyebilirken, ölümcül zehirlenme vakaları da görülmektedir.Allium zehirlenmesi belirtileri, tüketilen miktarlara bağlı olarak, bir veya birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.

 

1.1--Yaygın olarak görülen ilk belirtiler arasında kusma, ishal ve iştahsızlık sayılabilir. Etkilenen hayvanlarda zayıflık, hızlı soluma, yüksek kalp atış hızı, kırmızımsı veya kahverengi idrar gibi semptomlar görülür ve anemiye yol açar.

 

2--Makademya fındığı-Makademya fındığı zehirlenmeleri çok yaygın olmayabilir ancak bolca tüketildiği gölgelerde sıkça karşılaşılan vakalar arasındadır. Araştırmacılar, ölümle sonuçlandığı bildirilen bir vaka bulunmadığını ve hayvanların genellikle bir veya iki gün içinde tamamen iyileştiklerini belirtiyor.

 

2.1--Makademya fındığı zehirlenmesinin belirtileri 12 saat içinde görülür ve zayıflık (özellikle arka bacak zayıflığı), kusma, hareketleri kontrol edememe, titreme, ateş ve karın ağrısını içerebilir.

 

3--Üzüm, kuru üzüm ve kuş üzümü--İster ham ister işlenmiş halde olsun, üzümlerin bazı köpeklerde böbrek yetmezliğine yol açtığı sonucuna varan çalışmalar mevcut.

 

3.1--Bu üzüm türlerini tüketen 180 köpeğin vaka raporlarını inceleyen bir çalışmada, bazı hayvanların 1 Kg kadar yedikten sonra bile herhangi bir semptom göstermediği, bazılarının ise sadece bir avuç kadar yedikten sonra hayatını kaybettiği belirtiliyor. 1 gün içinde görülen semptomlar arasında kusma, ishal, iştahsızlık, uyuşukluk ve karın ağrısı gibi belirtiler gösterebilir.

 

4—Ksilitol--Ksilitol adı verilen yapay tatlandırıcıyı içeren ürünler, evcil hayvanlar için en yaygın toksik gıdalar arasında. Ksilitol sakız, şeker, ekmek ve diğer unlu ma¬muller gibi ürünlerde sıkça kullanılır. Ksilitol ayrıca antibakteriyel özelliklerinden dolayı diş bakım ürünlerinde (hem insanlar hem de evcil hayvanlar için olanlarında) bulunur.

 

4.1--Bu tatlandırıcı, köpeklerde insülin hormonunun sa- lınımını uyarır, bu da kan şekeri seviyelerinde tehlikeli bir düşüşe yol açar.Ksilitol zehirlenmesi belirtileri alımdan 30 ila 60 da¬kika içinde gelişebilir, 12 saat sonra da ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında kusma ve uyuşukluk, hareketleri kontrol edememe, düşme ve nöbetler gibi hipoglisemi (düşük kan şekeri) belirtileri vardır.

 

5--Etanol: Alkol ve ekmek hamuru-Evcil hayvanlarda etanol, veya alkol zehirlenme¬si genellikle kazara alkollü içki içilmesi durumda ortaya çıkar. Bununla birlikte, alkol zehirlenmesi vakalarının, köpeklerin çürük elma, yaban eriği ve ekmek hamuru meşinden sonra görüldüğü de bildirilmiştir.

 

5.1--Evcil hayvanlar etanol yuttuğunda, hızla emilir ve tıpkı insanlarda olduğu gibi beyne ulaşır. Bir saat içinde depresyon, hareket kontrolü kaybı, uyuşukluk ve ateşlenme görülebilir, hayvanlar komaya girebilir ve solunum hızları tehlikeli derecede yavaşlayabilin Bildirilen vakaların çoğunda, etkilenen evcil hayvanlar tedavi ve destek bakımı aldıktan sağlık durumlarının düzeldi.

 

5.2--Bununla birlikte, etanol sadece yiyecek ve içeceklerde bulunmaz. Boya ve vernik, ilaç, parfüm ve bazı antifriz türlerinde de etanol bulunur.

 

6—Şerbetçiotu-Şerbetçiotu, bira üretiminde yaygın olarak kullanılır ve incelemeye göre, evde bira üretimi arttıkça evcil hayvanlar için daha fazla risk haline gelmiştir.

 

6.1--Şerbetçiotu nedeniyle zehirlenmelerde belirtiler arasında anksiyete, hızlı kalp atışı, hızlı soluma, kusma ve nöbetler bulunur. Etkilenen hayvanlar, saatler içinde semptomlar gösterebilir. Yüksek ateşe yönelik tedaviden sonra bile ölüm riski yüksek kalabilir.

 

Kaynak:HBT-Derleyen: Murat Altaş

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 82

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.