MAKALELER / Elektriğe Erişim-Afrika





Elektriğe Erişim-Afrika:

 

1--Elektriğin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunun farkına varmamız için elektriklerin kesildiği ilk anda yaşadıklarımızı hatırlamak gayet yeterli. Bununla birlikte Çin, Brezilya ve ABD gibi yüksek nüfuslu ülkelerinin çoğu da dahil olmak üzere dünyanın genelinde elektriğe ulaşım oranları %95 ile %100 arasında değişiklik gösteriyor.

1.1--Dünya Bankası verilerine göre Türkiye de elektriğe %100 erişimle üst sıralarda yer alıyor.

 

1.2--Ancak dünya nüfusunun %16’sı, yani yaklaşık olarak 1,2 milyar insan, halen bu temel ihtiyaçtan yoksun olarak yaşıyor. Bu bağlamda elektriğe erişimin olmaması, başka ifadeyle “enerji yoksulluğu”, bu ülkelerin modern ekonomiye katılımını engellemesi açısından ekonomik bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Peki ama insanların halen karanlıkta yaşadığı bölgeler nereler?

 

2--Bu noktada en büyük sıkıntının Afrika’da olduğunu görüyoruz. 1995’te Sahra altı Afrika nüfusunun yalnızca %20’sinin elektriğe erişimi vardı. Bugün bu rakamlar %40’ın üzerine çıksa da özellikle kırsal kesimde yaşayan Afrikalılar için halen yetersiz. Zira bölgede yaklaşık 600 milyon insan, elektriğe erişimi olmadan yaşıyor.

 

2.1--Visual Capitalist’in hazırladığı grafiğe göre, elektriğe erişimde en düşük oranlara sahip ülkeler sırasıyla; Burundi (%9),Çad (%11), Malavi (%13), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (%19) ve Nijer (%20).

 

2.2--Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Nijerya’da bile elektriğe erişim oranı sadece %54. Ülkelerin %20’den %80 elektriğe erişim oranına yükselmesinin ortalama 25 yıl aldığı düşünülürse Sahra altı Afrika’da temel hak olarak elektriğe ulaşamayan 600 milyon insanın bir süre daha karanlıkta kalacağı ortada.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 112

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.