MAKALELER / Et-Kırmızı Ette Tüketimi Karşılayacak Üretim Yok





Et-Kırmızı Ette Tüketimi Karşılayacak Üretim Yok:

 

1--Emrah SARITAŞ / Sarıtaş Et Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı-Türkiye'de kırmızı et tüketimindeki artışa bağlı fiyatlarda ciddi bir artış yaşanıyor. Türkiye'de tüketimi karşılayacak yeterli üretim yok.

 

2--1990'lı yıllarda aylık kişi başı kırmızı et tüketimi 400 gramdı. Şu anda 1.1 kilograma çıktı. Yıllık bazda ifade edecek olursak, 5 kilogram seviyesinden 13-14 kilograma kadar yükseldi.

 

3--Tüketimdeki bu artış, fiyatları yükseltiyor. Kırmızı et fiyatlarında spekülatör ve spekülasyon ifadeleri kullanılmasını doğru bulmuyorum. Sektörde çok fazla üretici var.

 

3.1--Bu kadar geniş bir pazarda, pazarın en büyük oyuncusunun payı yüzde 3 bile değil. Bu nedenle kimsenin pazarı speküle etme imkanı yok.

 

3.2--Ramazanda et tüketimi 2.5 katına çıkıyor. Biz perakende kasapta aylık işin üç katını Ramazan'da yapıyoruz. Talep arttıkça fiyatlar da maalesef artıyor.

 

4-- Ahmet HACIİNCE / Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı- Destekleme ve kredi politikalarının orta ve uzun vadeli olarak planlanması piyasada fiyatların dengelenmesine, üreticinin üretimini sürdürebileceği şekilde önünü görebilmesine büyük katkı sağlayacak.

 

4.1--Ayrıca üreticilere kullandırılan kredilerin uzun vadeli olarak 20-30 yıla yayılmalı. Besi işletmelerine kendi yemini tedarik edecek ve senede en az iki kez ahırına hayvan koyabilecek şartları sağlanmalı.

 

4.2--Destekleme politikaları orta ve uzun dönemli olarak belirlenmeli ve destekler ihtisaslaşmalı. Et ve süt üretim primleri üretici maliyetlerine paralel olacak şekilde güncellenmeli.

 

4.3--Kırmızı etteki KDV oranı toptanda olduğu gibi perakendede de yüzde 8'den yüzde l'e(ramazanda olabilir mi) düşürülmeli. Küçükbaşın tüketimdeki payını artırmalıyız.

 

Kaynak:Para Dergisi-6-12.05.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 85

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.