MAKALELER / Bezelye-Sağlığa Faydaları





Bezelye-Sağlığa Faydaları:

 

1--Lezzetli tadının dışında, vücuda muazzam faydaları için yetiştirilen bezelyenin kalorisi düşük; yüz gram bezelye, 81 kalori içerir. Besin içeriği açısından A vitamini, C vitamini, demir, potasyum, diyet lifi, magnezyum, folik asit ve küçük sağlıklı yağlar ile doludur.

 

2--Sindirimi kolaylaştırır--100 gram bezelyenin içerisinde 5.5 gram lif bulunur. Bu da günlük lif ihtiyacınızın %22’sini karşılar. Lif, bağırsak duvarınızda bulunan mukus membranın içerisindeki bakterileri besler. Bu da irritabl bağırsak sendromu ve kolit gibi sindirim rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Bezelyenin yüksek lif içeriği bağırsağın peristaltik hareketlerini dengeler.

 

3--Yüksek bitkisel protein tok tutar-Bezelye, tokluk hissini doğuran bitkilerden biridir. İçeriğinde bulunan protein ve lif, kilo vermeyi kolaylaştırır. Buna karşın bezelyenin kalorisi de çok düşüktür. Bir kâse bezelye 100 kaloriden daha azdır. Bunun yanı sıra bezelyenin içerisinde bulunan protein tamamen bitkisel temellidir. Ağır egzersiz yapacaksanız ve çok fazla et tüketmek istemiyorsanız bezelye iyi bir tercihtir.

 

4—Kalp Sağlığı--vejetaryen ya da vegansaniz da bezelyeyi faydalı bir protein kaynağı olarak kullanabilirsiniz.Bunun yanı sıra bezelyenin içerisinde bulunan flavonol ve karoteniod isimli bileşikler kalp hastalıkları riskini düşürür. Bezelyede bulunan antioksidanlar ve enflamasyon karşıtı bileşikler aynı zamanda kan damarlarının sağlığını da korur.

 

4.1--Bunun yanı sıra oldukça yüksek oranda bulunan B1 vitamini ve folik asit, B2, B3 ve B6 vitaminleri de kalp hastalıkları için risk unsuru olan homosistein seviyelerini düşürür.

 

4.2--Kötü kolesterolü azaltır-Vücutta HDL (yüksek yoğunluklu lipoproteinler) yani iyi kolesterol ve LDL (düşük yoğunluklu lipoproteinler) yani kötü kolesterol olmak üzere iki kolesterol türü bulunur. Başka baklagiller gibi bezelyenin de vücudunuzdaki LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gözlemlendi.

 

 

 

5--Kan şekerini düzenler-Bazı karbonhidratlar, özellikle de rafine edilmiş olanlar kan şekeri seviyelerinizi aniden artırabilir. Bezelyenin içerisinde bulunan lif ve proteinler bu konuda da fayda sağlıyor. Öncelikle bezelyenin içerisindeki lif, karbonhid-ratların sindirilme hızını düşürerek ani kan şekeri çıkışlarını önlüyor. Bezelyenin içerisindeki karbonhidratların hepsi doğal şeker ve nişastadır ve sorun yaratabilecek beyaz şeker ya da kimyasallar içermez.

 

6—Enflamasyon-C vitamini ve esansiyel mineral çinkodan günlük ihtiyacın %13’ünü karşılayacak oranda bulunuyor. Bu iki maddenin de enflamasyon karşıtı olduğu biliniyor. Aynı zamanda bezelyede alfa linolinik asit formunda omega 3’ler de bulunuyor. 100 gram bezelyenin içerisinde bu sağlığa faydalı asitlerden 30.4 mg oranında bulabilirsiniz.

 

4--Belleği korur-100 gram bezelyenin içerisinde günlük ihtiyacınızın %19’unu karşılayacak oranda tiamin (B1 vitamini) bulunur. Şayet tiamin seviyeleriniz düşükse günlük yaşamınızda bellek sorunları yaşayabilirsiniz.

 

5—Ruh Sağlığı-2011 yılında yapılan bir araştırmada hastalara yüksek oranda C ya da D vitamini takviyesi yapılmış, ardından duygu durumları gözlemlenmişti. D vitamini alan hastalarda kalıcı bir etki görülmese de C vitamini alan hastaların ruhsal rahatsızlıklarında %34 oranında azalma yaşandığı gözlemlenmişti.

 

6—Folik Asit-Aynı zamanda bezelye çok önemli bir folik asit kaynağıdır. Düşük folik asit düzeyi melankolik depresif semptomların görülme riskini artırır.

 

7--Kemikleri güçlendirir-Bezelye yüksek oranda K vitamini içerir. 100 gram bezelyenin içerisinde 25.9 mcg K vitamini bulunur, bu da günlük ihtiyacınızın %32’sini karşılar. K vitamini daha sağlıklı ve güçlü bir iskelet için oldukça faydalıdır..

 

8--Göz sağlığını korur-Bezelyenin içerisinde yüksek oranda A vitamini bulunur. 100 gram bezelye günlük A vitamini ihtiyacınızın %16’sını karşılar. Beta karaten formundaki A vitamininin, diğer besin maddeleriyle de bir araya gelerek maküler dejenerasyona karşı koruma sağladığı gözlemleniyor.

 

8.1--Bezelyenin içerisinde aynı zamanda lutein ve zeaksantin adlı bitkisel besin maddeleri de bulunur. Bunlar da maküla yani görme merkezinizdeki pigmentlerin oluşturulmasını sağlayan karotenoidlerdir. Bu karotenoidler zararlı mavi ve ultraviyole ışınlarını filtreleyerek gözlerinizi korur. Bazı araştırmalar lutein ve zeaksantin tüketmenin maküler dejenerasyon ve kata¬rakt riskini azalttığını göstermişti.

 

9—Antioksidan-Serbest radikallerin verdiği hasarlar öncelikle cildinizde gevşeme, kırışıklık ve leke gibi şekillerde ortaya çıkar. Antioksidanlar serbest radikallerle güvenli bir şekilde etkileşime girip zarar vermelerini durdurabilen moleküllerdir. Her ne kadar vücudunuz kendi antioksidanlarını üretebilse de bitkisel besinler de antioksidan ihtiyacınızı karşılamada yardımcı olabilir.

 

10—Manganez-Aynı zamanda yarım kâse pişmiş bezelyenin içerisinde günlük ihtiyacınızın %25’ini karşılayacak oranda manganez bulunur. Manganez, vücuttaki serbest radikalleri etkisizleştirmeye yardımcı olan enzimin önemli bir bileşiğidir. İçeriğideki karotenoidier, flavonoidler, polifenoller ve fenolik asitler gibi antioksidanlar serbest radikallere karşı ön saflarda mücadelede eder.

 

11—C Vitamini-Yarım kâse bezelyede neredeyse günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılayacak oranda C vitamini bulunur. C vitamini demir emilimi için de gereklidir. C vitamini suda çözünebildiğinden vücudunuzda biriktiri- lemez, bu nedenle her gün yeterince C vitamini almanız gerekir. Bezelyeyi beslenme düzeninize katarak C vitamini aliminizi oldukça artırabilirsiniz.

 

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 83

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.